Csökkent az illegális fakivágás

Egy brit kutatás szerint jelentősen visszaesett az illegális fakitermelés a trópusi esőerdőkben. A londoni Chatham House kutatóintézet közlése szerint tanulmányuk az eddigi legátfogóbb a témában.

Az illegális fakitermelés 2002 óta 22 százalékkal csökkent. Sőt, a visszaesés mértéke az elmúlt évtizedben Kamerunban 50, a brazíliai Amazonasban 50-75, Indonéziában pedig 75 százalék volt. Összesen így 17 millió hektár esőerdő menekült meg a pusztulástól. Az esőerdőket a Föld tüdejeként tartják számon, hiszen megkötik az üvegházhatású széndioxidot.

Az elmúlt évek pozitív fejleményei ellenére továbbra is súlyos probléma az illegális fakivágás – hangsúlyozza a közlemény. 2008-ban például amerikai, japán, brit, francia és holland vállalatok 17 millió köbméter illegális faanyagot és fából készült terméket vásároltak fel – a szerzők értesülései szerint gyakran kínai gyártmányú bútorok formájában.
A vizsgált országokban 2009 során összesen 100 millió köbméter fát termeltek ki illegálisan. Amennyiben egymás mellé raknánk a fatörzseket, több mint tízszer körbeérnék a Földet – szemléltette a mennyiséget a szerzők egyike, Larry MacFaul.

Az illegális fa beszállítóiként Indonézia, Kamerun és Brazília mellett még Malajziát és Ghánát vizsgálták a kutatók, míg az importőrök közül az USA-ból, Japánból, Nagy-Britanniából, Franciaországból és Hollandiából származó adatokat dolgoztak fel. Vietnám és Kína az illegális fa feldolgozóiként került a figyelem középpontjába.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.