De mi is az a palagáz?

Barack Obama amerikai elnök évértékelő beszédében az amerikai energiafüggőséget megszüntető, fantasztikus új erőforrásként beszélt a palagázról, és vannak akik szerint a hirtelen az érdeklődés középpontjába került nyersanyag még ennél is nagyobb jelentőségű, úgy alakítja majd át az életünket, mint a robbanómotor feltalálása, vagy az atomenergia kihasználása.

Mások viszont kétségbeesetten kongatják a vészharangot, azt állítva, az egész palagáz-forradalom csak egy energetikai-pénzügyi lufi, ami sosem látott környezetrombolással jár. Közben az amerikai gáztermelésnek már a negyedét a palagáz adja, a sajtó Szaúd-Amerikáról beszél, és arról, hogy az ország gazdasága hamarosan önellátó lesz energiaügyben, sőt, exportálhat is, és 2020-ra az USA lesz a világ legnagyobb olaj- és gáztermelője. De mi a fene ez a palagáz, amiért hirtelen annyira odavan mindenki?

A palagáz valójában a kémiai összetételét tekintve gyakorlatilag nem különbözik a hagyományos földgáztól. A különlegessége az, hogy sokáig kiaknázhatatlannak tartották a készleteket, de a technika mára szépen elfejlődött addig, hogy leküzdje a kitermelési gondokat.
Kémia, általános iskola

Hogy megértsük a palagáz jelentőségét, egészen az alapoktól kell kezdenünk: kémia, általános iskola. Hogyan lesz a földgáz? A növények elpusztulnak, a maradványaik lassan elsüllyednek az üledékben, és a föld mélyén, sok százezer év alatt, a nagy nyomás és hőmérséklet hatására a lebomló szerves anyagok különféle szénhidrogénekké, földgázzá, kőolajjá alakulnak. Ezek az anyagok aztán a fizika törvényeinek engedelmeskedve elindulnak felfelé a földrétegekben, míg el nem érnek egy olyan rétegig, amin nem tudnak átjutni, itt csapdába esnek, és elkezdenek felhalmozódni, létrehozva egy aránylag könnyen megfúrható és kiaknázható lelőhelyet. Ez tipikusan úgy néz ki, hogy egy agyagréteg alatti mészkő- vagy homokkőréteg pórusaiban felhalmozódik a gáz vagy az olaj. Ha átfúrjuk az agyagot, a nagy nyomás azonnal a felszínre nyomja szénhidrogént, Jockey Ewing belekortyol a whiskeybe, és számolja a dollárokat. Ez a hagyományos olaj- vagy gázkitermelés.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.