Növekszik a napenergia térhódítása a fejlődő országokban

Afrika és Ázsia szegényebb, vidéki területein a napenergia nem a spórolásról vagy a környezetvédelemről szól. Megfelelő infrastruktúra hiányában sok közösség csak így tud elektromossághoz jutni, számukra ez akár létszükséglet is lehet.

Ezt az igényt már számos jótékonysági szervezet felismerte, pár éve pedig néhány vállalat is próbál betörni erre a piacra. A Sunny Money például ahelyett, hogy közvetlenül támogatná a közösségeket, olyan helyi kisvállalkozásokhoz juttatja el az adományokat, amelyek olcsón biztosítanak napelemes megoldásokat az áram nélkül maradtak energiaigényére. A d.light solar pedig kifejezetten ezekre a terültekre tervezett napelemes eszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A cég 40 országban több mint 6,000 viszonteladóval rendelkezik. Termékeik között szerepel az egyszerű LED lámpáktól a napelemes mobiltöltőig minden, amire egy családnak központi áramellátás nélkül szüksége lehet.

A készülékeket úgy tervezték, hogy soha ne kelljen javítani vagy akkumulátort cserélni bennük, az S300-as mobiltöltő és LED lámpa éveken keresztül működtethető anélkül, hogy karbantartást igényelne, így az áram nélkül maradt területekre is betörhet legalább egy kis fény a megújuló energia segítségével.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.