Bróker Marcsi búvóhelyén épít öko-szigetet Leonardo DiCaprio

Népszerű lett Bróker Marcsi búvóhelye, az aprócska közép-amerikai Belize. Leonardo DiCaprio elkötelezett környezetvédelmi aktivista, még 2005-ben vásárolt meg ott egy szigetrészt, amit most öko szigetté szeretne építeni – írja az Elle Decor.

Az Oscar-díjas színész luxus öko-üdülőhelyet képzelt el a 104 hektáros területen, 36 villával és 36 házzal, fényűző pompában de környezetkímélő megoldással. Nem görögországi módon kell ez utóbbit elképzelni, ergo nagy valószínűséggel, DiCaprio hotelében nem kell a szemétbe dobni a WC helyett a használt budipapírt. Az öko luxusszálló helyi anyagokból készül, napelemek biztosítják a megfelelő energiaellátást, a helyszínen lévő járművek csak tiszta energiát fogyasztanak majd, és az ételek italok organikusak lesznek.

Az épületek dekorációja a belize-i ősi maja kultúrát idézi majd, a színész Jean-Michel Gathyt bízta meg a tervezéssel, aki mondhatni sztárépítész a témában: számtalan pazar szállodát köszönhet neki a világ. Állítólag sötét fát, zsupfedeleket és márvány díszítést álmodott meg a területre. A látványtervek szemet kápráztatóak, hatalmas házak és végtelen úszómedencék várhatók a Karib-tengeri térség szigetén. A Wikipédia szerint Belize-ben a legalacsonyabb a populáció a közép-amerikai térségben, olyannyira, hogy mindössze 2015-ben 368 310 főt regisztráltak. Az ideutazó turistákból azonban akad bőven minden évben, szóval egyáltalán nem az a lakatlan sziget, amit a hajótöröttekről szóló amerikai filmekben látni. Belize területén időszámításunk előtt 1500-tól a maják éltek, a történelem során az európai országok hódítói sorra nyomukat hagyták a térségben.

Ez ma már csak a nyelvhasználatban mutatkozik meg: bár az angol a hivatalos nyelv, de rengeteg nyelven beszélnek a szigeten, például spanyolul, írja a belultagasabb.blog.hu.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.