Díjazták az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat nyerteseit

Átadták az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat díjakat a Parlamentben kedden, az energiatakarékossági világnapon.

Fürjes Balázs Zoltán, a pályázatot szervező Virtuális Erőmű Program Nonprofit Kft. igazgatója az átadón elmondta: Energiahatékony Vállalat díjat az Audi Hungária Motor Kft. kapott, Energiatudatos Vállalat címet 47 cég nyert el. A pályázat nyerteseit első alkalommal díjazták, de továbbra is várják a jelentkezőket – tette hozzá. A pályázatot az Országgyűlés fenntartható fejlődést szolgáló testületeinek védnöksége alatt, a tudományos élet, a szakigazgatás, a társadalmi szervezetek és mentor vállalatok összefogásával tavaly októberben hirdették meg. Célja a vállalkozások energiatudatosságának növelése, az energiahatékonyság területén elért vállalati eredmények elismerése, bemutatása és a tudás megosztása. Fürjes Balázs Zoltán ismertette: azok a cégek kaphatnak Energiatudatos Vállalat címet, amelyek elkötelezik magukat az energiahatékonyság fejlesztése mellett. A programhoz csatlakozó első vállalkozások adatai azt mutatják, hogy évente csaknem egymillió forintot takaríthatnak meg energiahatékonyságot növelő egyszerű intézkedésekkel, beruházások nélkül.

Energiahatékony Vállalat díjat azok a cégek nyerhetnek el, amelyek már konkrét megtakarításokat tudnak bemutatni, és bevált gyakorlatukat másokkal is megosztják – mondta el az igazgató. Közölte azt is: a továbbiakban nemcsak vállalati, hanem intézményi kategóriában is várják a jelentkezőket, illetve díjazni fognak magánszemélyeket is. A keddi díjátadón Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács alapító és tiszteletbeli elnöke kiemelte: vannak olyan vállalatok, amelyek nem a törvényi előírások és a szankciók miatt tesznek vállalásokat, hanem azért, mert úgy gondolják, hogy a globális kihívásoknak önkéntes felelősségvállalással tudnak megfelelni. Közölte: reméli, hogy ez a kör bővülni fog. Fontosnak nevezte az új kihívások felismerését, és azt is, hogy a felelősségvállalásban ott legyen az önkéntesség. Jávor Benedek (LMP), az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke közölte: különösen fontos, hogy ne csak a politika és az intézményi döntéshozatal tegyen erőfeszítéseket a fenntarthatóság érdekében. Úgy fogalmazott: a politika önmagában nem tud megoldást találni a világ fenntarthatósági stratégiai problémáira. Mint mondta, az egyik nagyon fontos szereplő az üzleti szféra, amelynek együttműködése, aktív részvétele nélkül nem lehet sikeres klímapolitikát megvalósítani.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.