Az új áruház megépítése érdekében a Dunakeszi szennyvizét levezető csatornát az értékes tőzegláp felé szeretné terelni az Auchan.

Döntő fordulat állt be a hatóságok hozzáállásában a dunakeszi láp ügyében?

Az új áruház megépítése érdekében a Dunakeszi szennyvizét levezető csatornát az értékes tőzegláp felé szeretné terelni az Auchan.

A környezetvédők véleménye szerint nemcsak az új patakmeder kiépítése okozna sok kárt a védett növényekben, hanem a “tápanyagban” dús víz bejutása lassanként felborítaná a láp megmaradó részének élővilágát is.

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség január 4-én kiadott határozatában elutasította a vízjogi engedély kiadását. Az indoklásban tételesen felsorolják a területen élő, lápokra jellemző védett növényeket, és úgy nyilatkoznak, hogy a tervezett építkezés súlyosan károsítaná a természeti értékeket. Mindez éles ellentétben áll a Felügyelőség felettes szerve, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség 2009 júniusában hozott döntésével, amely – Dr. S. Nagy László szakértői véleményére támaszkodva – megállapította, hogy a területen nincsen ex lege védendő láp, megnyitva az utat a terület beépítése előtt.

Ezek után még inkább éles kérdésként merül fel, hogyan történhetett, hogy az Országos Zöldhatóság a rendelkezésére álló komoly apparátus és több korábbi szakvélemény dacára úgy ítélte, hogy ez a terület nem érdemes a védelemre, ha egyetlen rövid, s a megfigyelés számára kedvezőnek korántsem nem nevezhető téli időszakban végzett helyszíni szemle során a láp létére utaló jelek egyértelműen megállapíthatók voltak?

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.

Nincs hozzászólás

  1. Hogy hát hogy. Megvesztegették. A kérdés inkább az, miért nincs még börtönben?

  2. Minden elismerésem a dunakeszis civileknek!
    Remélem sikerrel járnak, mert a multiknak semmi sem szent.
    Mi is továbbadjuk a hírt, hátha végre valaki pontot tud tenni az ügy és az auchan végére.