Dormánd és Tenk között épül az új biogáz – erőmű

Biogáz-erőmű és bioetanol-üzem épül a Barna Farm Kft. birtokán, Dormánd és Tenk között. Már két évvel ezelőtt is elkezdődhetett volna a beruházás, ám az elhúzódó pályázati eljárás, a finanszírozást vállaló pénzintézet keresése miatt most tudtak hozzáfogni az építkezéshez.

Az ötlet még két évvel ezelőtt fogalmazódott meg, ám az elhúzódó pályázati eljárás, a finanszírozást vállaló pénzintézet keresése miatt most tudtak hozzáfogni az építkezéshez. Jelenleg az istállók padozatát alakítják ki, persze ehhez ki kell cserélni a negyvenéves vízvezetékeket is – mondta Barna László ügyvezető.
Az egy megawattos erőmű betonkádjai az istállók mögött kapnak majd helyet, a gázturbinák segítségével előállított elektromos energiát pedig a Magyar Villamos Művek veszi majd át. A visszamaradt anyag szagmentes lesz, hiszen távozik belőle a metán és a kén is. A humuszt vizes vagy száraz állapotban az ezerhektáros gazdaságban szórják ki a földekre, visszapótolva a kivett tápanyagokat, fölöslegessé téve a műtrágya használatát.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.