Drágulhat a hulladékkezelés és a kéményseprő-ipari szolgáltatás Budapesten

Többet kell fizetni a hulladékkezelésért, és a kéményseprő-ipari szolgáltatásért január 1-jétől Budapesten, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán elfogadja az erre vonatkozó javaslatokat. A helyi adó emelésével fejlesztenék a fővárosi tömegközlekedést.

A hulladékkezelésre vonatkozó előterjesztés megállapítja, hogy az idei várható eredmény a magasabb bevételek és az alacsonyabb költségek miatt összességében 2,61 milliárd forinttal meghaladja a tervezettet; a pénzügyileg realizált eredmény 2,26 milliárd forinttal lesz magasabb. György István, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes megjegyzi, hogy a rendszert a jelenlegi színvonalon díjemelés nélkül is fenn lehetne tartani, ugyanakkor a házhoz menő szelektív gyűjtési rendszer kialakításához szükséges önrész biztosítása miatt 7,4 százalékos díjemelés indokolt. Ez azt jelenti, hogy egy négytagú, családi házas övezetben élő család kukáját havi 187 forinttal többért vinnék el egy héten egyszer, mint az idén. A nyitott konténerek ürítése alkalmanként 5264 forint helyett 5655-ba kerülne.
A kéményseprő-ipari díjak átlagosan 4 százalékkal emelkednének 2012-ben. Eszerint a kéményellenőrzés, a kéménytisztítás, a műszaki felülvizsgálat működő egyedi kémény esetén 1552 forintba kerülne egy évre, míg a tartalékkéményeké 1000 forintba. Ugyanez a díj gyűjtőkémények esetén 3461, illetve 2269 forint lenne.

A helyi adó emelésével fejlesztenék a fővárosi tömegközlekedést
A helyi adó 2 százalékos felső határa Budapesten legfeljebb 2,5 százalékra emelhető, de a különbözetet csak a közösségi közlekedésre lehet fordítani – egyebek mellett ezt tartalmazza több fideszes képviselő, köztük Rogán Antal és Láng Zsolt törvényjavaslata, amelyet tegnap nyújtottak be a parlamentnek, és az Országgyűlés honlapján jelent meg. A helyi adót a javaslat szerint csökkentené az az összeg, amelyet az adófizető tömegközlekedési bérletre vagy jegyre fordított. A 2 százalék feletti adó nem esne forrásmegosztás alá, azzal kizárólag a fővárosi közgyűlés rendelkezhetne. A törvény a javaslat szerint februártól lenne hatályos, azonban a helyiadó-törvény szerint a terhek évközben nem növelhetők. Ezért a benyújtók azt javasolják, hogy csak 2012-ben a 2 százalék feletti adót a hatályba lépés napjától kelljen megfizetni.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.