Eddig ismeretlen óriásdarazsat fedeztek fel

Sokan hihetnék, hogy a legfeltűnőbb rovarokat már mind felfedezték, de ez nem így van: eddig ismeretlen, hatalmas koromfekete darázsfajt azonosítottak, méghozzá nem is a vadonban, hanem a berlini természettudományi múzeum végtelen gyűjteményében.

Michael Ohl német kutató és kollégája, a Kaliforniai Egyetemen dolgozó Lynn Kimsey jelenleg közösen dolgoznak az új faj leírásán. Az amerikai szakember azóta természetes élőhelyén, az indonéziai Celebesz szigetén is megtalálta a Dalara garuda képviselőit. Az óriásdarázs hímje hat centimétert meghaladó testhosszával jócskán túlszárnyalja a legtöbb jelenleg ismert darazsat – a Magyarországon és környékén leggyakoribb német darázsnál ötször nagyobb. A faj legszembetűnőbb jellegzetességei azonban hatalmas rágói, amelyek mérete még a lábakét is meghaladja. Viselkedéséről egyelőre semmit nem tudni, valószínűsíthető azonban, hogy a hím óriási rágói a védekezésben és a párzási viselkedésben játszanak szerepet – vélekedett Ohl. Még ha kolosszus hímjei éppúgy nem csípnek, mint a Magyarországon ismert darazsak hímjei, ollószerű rágóinak harapása biztosan nem fájdalommentes. A csípésért a nőstények felelősek, ők lárváik számára más rovarokat gyűjtenek be, majd azokat fullánkjuk döfésével megbénítják.

Ajánlott tartalom

Fát ültettek a ferencvárosi labdarúgók a Budakeszi Vadasparkban

Környezetvédelmi akció keretében fa- és cserjeültetésen vettek részt csütörtökön a Ferencváros labdarúgói - Botka Endre, Dibusz Dénes és Varga Barnabás -, a klub utánpótláskorú játékosai, illetve a kezdeményező cég több képviselője a Budakeszi Vadasparkban.