Egy éve üzemel a biofűtőmű

A szénhidrogénekkel két gond van: drágák és kevés van belőlük az országnak. A megújuló energiák, így a biomassza is előtérbe került az utóbbi években. Miskolcon egy éves a Bioenergy Miskolc biofűtőműve. A tapasztalatokról Sárosi Péter szóvivővel beszélgettünk.

– A megépült biofűtőműben elhelyezett 3 MW fűtési teljesítményű kazánház által termelt hőenergiát a Miskolci Hőszolgáltató Kft. Kenderföldi és Dorottya utcai hőközpontja továbbítja a fogyasztók felé. A kazánház éves tervezett üzemideje kevesebb, mint 150 nap. A kazán jellemzően csak a fűtési szezonban üzemelt. A beruházás hatására a távfűtés gázfüggősége csökkent, átmeneti földgáz hiány esetén is biztosítható lett az alapszintű távhőszolgáltatás – közölte Sárosi Péter, a Bioenergy Miskolc szóvivője, írja a minap.hu.

– A tényleges adatok és a megbízható működés igazolja Miskolc városának és a Miskolc Holding Zrt.-nek azt a törekvését is, hogy fenntartható és gazdaságosan működő, a megújuló energiát egyre nagyobb arányban használó energetikai koncepció valósuljon meg, ezzel is javítva Miskolc városának levegőminőségét. A fűtőmű tulajdonosai és üzemeltetői joggal remélik, hogy az első éves zavartalan működésük megnyugtatta az aggódókat és kételkedőket, valamint örömmel vette a lakosság érdeklődését, mely a megnyitáskor meghirdetett „nyitott kapuk” program iránt számtalan esetben megnyilvánult. A fűtőmű a jövőben is szívesen várja látogatóit, hogy saját szemükkel is meggyőződhessenek a működés rendjéről, a felhasznált tüzelőanyag milyenségéről és bármiről, ami érdekli őket – jelentette ki a szóvivő.

– Talán az sem közömbös, hogy az építkezést követően a környezet helyreállítása valamennyi érintett fél megelégedésére szolgált. Így a Nyár utca és a Köztársaság utca burkolathibái javításra kerültek, a megsérült kerítések helyreállítása megtörtént. A LÁÉV régi nyomvonala mentén parkösvényt hoztunk létre, valamint a Köztársaság és a Kiss tábornok utca között új járda került kialakításra, és a Végállomás étterem melletti parkot is rendbe hozattuk. Összességében az eredeti állapotok visszaállítása maximálisan sikerült, sőt helyenként magasabb színvonalú megoldás született. Emlékeztetünk arra is, hogy korábban nyilvánosságot kapott a Miskolci Egyetemmel, illetve a Tüzeléstechnika Tanszékkel való együttműködésünk. Ennek során az egyetem munkatársaival szoros kapcsolat alakult ki és az együttműködés a kutatások, a tüzeléstechnikai kísérletek, a TDK munkák, a szakdolgozatoknál igényelt közreműködés, és a tüzelési optimalizálásban nyújtott segítség kölcsönös előnyöket biztosít mindkét félrészére.

– A Bioenergy Miskolc az üzemszerű működés indulásának törvényszerű gondjait megoldotta – zárta a tájékoztatást Sárosi Péter.

Ajánlott tartalom

2 óra alatt telepíthetünk napelemes rendszert

Az erkélynapelemek jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években.