Egyelőre nem lesz önálló nemzeti park Zemplénben

Egyelőre nem lesz önálló nemzeti park Zemplénben, az MTI értesülése szerint ebben az önkormányzati ciklusban már nem is várható, hogy önálló titulust kap a természeti térség.

A következő önkormányzati választásokig elhalasztották a döntést a Zempléni Nemzeti Park létrehozásában érintett települési önkormányzatok  – közölte Lesovics Miklós, Pálháza polgármestere újságírókkal kedden.
Elmondta: már az idén létrejöhetett volna az önálló Zempléni Nemzeti Park. A kezdeményező Zempléni Nemzeti Parkért Szövetség érvei között az is szerepelt, hogy a térség természetvédelmi beruházásaihoz európai uniós és állami forrásokat lehetne szerezni az új szervezet létrehozásával, amely munkahelyeket is teremtene a gazdaságilag meglehetősen hátrányos helyzetű térségben.

Az utóbbi időben azonban több lett az ellenzője, mint a támogatója az elképzelésnek, főleg a térség önkormányzatai léptek fel az elképzelés ellen, kifogásolva az egyeztetést, illetve a nemzeti park címmel együtt járó túl szigorú szabályokat.
Az önkormányzatok képviselői legutóbbi egyeztetésükön ugyanakkor megállapították, hogy a döntés hosszú távon meghatározza a térség sorsát, ezért az őszi önkormányzati választások után döntenek az önálló zempléni park esetleges létrehozásáról.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.