Egymilliárdos szennyvízberuházás Gávavencsellőn

Szeptember közepéig nyújtja be Gávavencsellő teljes, egymilliárd forint értékű szennyvíz-hálózatának kiépítésére a második fordulós pályázatot a projektmenedzsment – tette közzé az Önkormányzati Sajtószolgálat (ÖS) honlapján pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település helyhatósága.

Karakó László (Fidesz) polgármester az MTI-nek elmondta: a Nyíregyházához közeli, négyezer lakosú nagyközségben jelenleg 30 százalékos a csatornázottság, amely 100 százalékosra változik majd az Európai Unió által támogatott beruházás befejezése után.

Az egymilliárd forintos fejlesztéssel legkésőbb 2013-ig 10 kilométer hosszú, új vezetékrendszert alakítanak ki, s építenek egy korszerű tisztító telepet, amely a szomszédos Balsa település szennyvízét is fogadja majd. Az Európai Unió – a már elfogadott első fordulós pályázat alapján – 85 százalékos támogatást ad a beruházáshoz, míg a további 15 százalékot az önkormányzat és a működtető Nyírségvíz Zrt. saját forrása, valamint az érintett lakók fejlesztési hozzájárulása adja. A polgármester, aki a térség fideszes egyéni országgyűlési képviselője is, hozzáfűzte: vízi közműtársulatot hoznak létre a településen, hogy az érintett lakosok kedvezményes hitellehetőséggel törleszthessék majd havonta a hozzájárulásukat, mivel közülük sokan nehéz helyzetben vannak. Összesen 500 helyi lakos belépését várják a társulatba, amelynek szervezése már meg is kezdődött.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.