Egyre környezettudatosabb a SZIN

A környezettudatos szemléletet igyekeznek erősíteni a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) szervezői; a hazai fesztiválok közül elsőként bevezetett újrahasználható re:pohár” mellett számos új zöld kezdeményezés várja a vendégeket.

Egy fesztiválon a látogatóknak nehéz zöldnek lenni vagy zöldnek maradni, a SZIN célja azonban elsősorban a szemléletformálás – mondta Boros Gyula, a rendezvény főszervezője a témában csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.
A szervező szerint a fiatalok nyitottak az új dolgokra, a környezetvédelemmel kapcsolatos témákra, s pozitívan fogadják azokat a zöldkezdeményezéseket, melyek nem kívánnak tőlük jelentős pluszenergiát. Jó példa erre a hazai fesztiválok közül két éve először Szegeden bevezetett re:pohár, melyet idén már minden vendéglátóhelyen használnak. Ennek köszönhetően 2007-hez képest tavaly 30 százalékkal sikerült csökkenteni a fesztiválon keletkezett hulladék mennyiségét, az idei cél pedig az 50 százalékos csökkenés elérése.

A környezettudatos akciók helyszíne a fesztiválon a Zöld-SZIN-tér, ahol használt és újrahasznosított anyagokból épített re:kocsma várja a vendégeket, akik korábbi fesztiválok hirdetéseiből, kiürült PET-palackokból vagy üdítősüvegek kupakjaiból készített bútorokon pihenhetnek meg. A látogatók az  ökoteregetésen” mások megunt, de jóminőségű ruháiból válogathatnak, a klímakapszulában pedig megtudhatják, milyen következményekkel jár a föld átlaghőmérsékletének néhány fokos emelkedése.
Mangel Koppány, a SZIN zöldprogramjainak koordinátora elmondta, az idei rendezvény szimbólumai a fák lettek. A vendégek “faszépségversenyen” választhatják ki az Újszegedi Partfürdő legszimpatikusabb növényét, erre lépten-nyomon szavazásra buzdító táblák is fölhívják a figyelmet, a fák  kérik meg” a látogatókat a takarékos vízhasználatra és a szelektív hulladékgyűjtésre is.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.