Mérnökök egy alpesi gleccser lecsapolására készülnek

Francia mérnökök a Mont Blanc egyik gleccsere alatt kialakult tó lecsapolására készülnek, hogy megakadályozzák egy valamivel több mint száz évvel ezelőtt történt, 175 ember életét követelő áradás megismétlődését.

A szakemberek jelenleg a Tete Rousse nevű gleccserben végeznek előkészítő fúrásokat. A tervek szerint lassan szívják majd ki a mintegy 65 ezer köbméternyi vizet, mely a feltételezések szerint a jégár alatt rekedt – közölte a gleccser közelében fekvő Saint-Gervais-les-Bains nevű alpesi városka polgármestere.
Jean-Marc Peillex közlése szerint a 26 olimpiai úszómedencének megfelelő vízmennyiség közel 2 millió euróba (566 millió forintba) kerülő lecsapolása a napokban megkezdődhet és a tervek szerint októberben le is zárul. A túra- és síparadicsomnak számító területen folyó előkészületek eddig minden gond nélkül zajlottak – tette hozzá.
“Nem akartuk megvárni a katasztrófát. Inkább beavatkozunk, hogy megelőzzük” – hangsúlyozta Peillex, akinek 3 ezres, gyógyfürdőiről is híres városa minden valószínűség szerint az árvíz útjában állna, s a lakosság evakuálására mindössze 10-30 perc állna rendelkezésre az áradás bekövetkezése esetén.

A 3200 méteres magasságban húzódó Tete Rousse gleccseren a Mont Blanc-ra vezető legnépszerűbb túraútvonalak is áthaladnak. Az árvízveszély miatt a hatóságoknak le kellett zárniuk a mászók és turisták körében egyaránt közkedvelt Mont Blanc hegyi vasútvonal egyes szakaszait is. Miután a kutatók márciusban jelezték az áradás veszélyét, a környéken egy riasztórendszert is kialakítottak.
A gleccser alatt felgyülemlett víz kiömlése legutóbb 1892-ben okozott súlyos, 175 emberéletet követelő katasztrófát. Szakértők szerint a víz akkori és mai mennyisége hasonló nagyságrendű.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.