Ahogy egyre inkább tömegtermékké válnak, fokozatosan csökken a szolár-panelek és -cellák árszintje. De gyártóiknak nem feltétlenül jó, hogy szélesebb kör számára megengedhető termékké válnak.

Egyre olcsóbbak lesznek a napenergiai eszközök

Ahogy egyre inkább tömegtermékké válnak, fokozatosan csökken a szolár-panelek és -cellák árszintje. De gyártóiknak nem feltétlenül jó, hogy szélesebb kör számára megengedhető termékké válnak.

A fotovoltaikus (azaz napenergiai) berendezések ára 2010 óta 70 százalékkal csökkent, a szélturbináké 2009 óta 20 százalékkal, tanusítja a Bloomberg New Energy felmérése írja a piacesprofit.hu. (A lehető legolcsóbb és leginkább környezetbarát módon visz fényt a sötét helyiségekbe ez a PET palackból készített “villanykörte”.) A szoláripar több oldalról szorításban van: sok országban is meghúzták az állami támogatások, kevesebb az új megrendelés, és a túltermelés miatt nagy készletek halmozódtak fel, ezeken alighanem akciókkal, kezdvezményes áron lesznek képesek túladni. A nagy gyártók még mindig nyereségesek, de kisebb profitra tudnak szert tenni, mint gondolták. Az amerikai Solyndra csődje is részben annak tudható be, hogy az átlagpolgárok nem váltottak ki boom-ot a szolárpanel-vásárlásaikkal. Tavaly attól volt hangos a gazdasági sajtó Amerikában, hogy Kína elviszi a zöld bizniszt az amerikai nehézipartól, ám a kínai Suntech, a világ piacvezető szolárcella-gyártója a vártnál is nagyobb veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni esedékes negyedévi eredményként. A nyugati cégek eközben hadakoznak a kínai versenytársakkal, hogy vámtarifa illesse az Ázsiából behozott napenergiai termékeket.

 
Viszonylag jobb helyzetben vannak a komplikáltabb gyártási folyamatot igénylő napenergia-átalakítók előállítói, bár náluk is kevesebb profit várható – ezek az inverterek alakítják át a szolárpanelekben keletkezett energiát hasznos villamos árammá. Eközben a szél- és napenergia-farmok építése lankadatlan lendülettel folytatódik, csak ebben a negyedévben 41,8 milliárd dollár áramlott ilyen beruházásokba, 27 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor, jelentette a Bloomberg. A legnagyobb építkezéseket az USA-ban, Brazíliában, Kínában és Indonéziában kivitelezik. (A napelemes cégeket tömörítő MANAP Iparági Egyesület szerint merőben új alapokra kellene helyezni a napelemes rendszerek terjedésének lakossági ösztönzését.)

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.