Egyszer használatos csomagolási megoldások az autóiparban

Az autóipar szereplői jellemzően többször használható (returnable) csomagolásokat alkalmaznak, elsősorban költséghatékonysági és környezetvédelmi okokból.

Ugyanakkor többféle gondot okozhat, ha a megrendelő által előírt csomagolóanyag nem érkezik meg időben. Erre a problémára is van egyszer használatos, védett csomagolási megoldás. Cikkünkben az autóiparban jellemző csomagolásokat elemezzük, illetve a Nefab autóipari szakértőivel a piac új lehetőségeit vázoljuk fel.

– Mik a megszokott csomagolási megoldások az autóipar területén, és milyen szempontokat vesznek figyelembe?
– Napjainkban az autóipar meghatározó tényező és gyors tempóban fejlődő ipari ágazat Magyarországon. A gyártási láncolat egyes pontjai között a résztvevők elsődlegesen többször használható (returnable) csomagolásokat alkalmaznak. Ezzel a módszerrel egyidejűleg több feltételnek is megfelelnek, elsősorban a költséghatékonyság és kiemelten a környezetvédelem terén. Emellett az új termékdíj törvény, melyről korábbi cikkünkben olvashattak, szintén támogatja a visszaforgó csomagolási megoldásokat.
– Egyeduralkodó a visszatérő csomagolás az autóiparban? Vannak más, speciális igényeknek megfelelő megoldások is?

– Magyarország autóipari központtá nőtte ki magát az elmúlt években. Ennek az egyik eredménye, hogy egyre többször találkozunk az ellátási lánc rendszernek olyan részletével, ahol nem gazdaságos a visszaforgó csomagolóanyagok használata. Mivel az autóipar globális iparág, így egyre több esetben van szükség nagy távolságra – akár kontinensek közötti – alkatrész szállításra. Ilyen esetekben az autóipari szereplők számára nem gazdaságos a visszaforgó csomagolás alkalmazása. Gazdaságossági szempontok alapján célszerű saját beszerzésű és tervezésű csomagolási megoldásokat alkalmazni.
– Csak akkor érdemes egyutas csomagolást választani, ha a távolság megköveteli?
– Természetesen nem. A beszállítások másik neuralgikus pontja az autógyárak által csererendszerben biztosított göngyöleg hiánya. Szinte minden partnerünk tapasztalta már, hogy a megrendelő által előírt csomagolóanyag nem érkezik meg időben. Ennek okán raktározási, logisztikai költségekkel szembesült, extrém esetben a gyártást is le kellett állítani a felgyülemlett termékek miatt. Azonban a NEFAB egyutas megoldása lehetővé teszi az azonnali reagálást, csomagolást, szállítást.
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.