Éjjel-nappal a levegőben napenergiával – bemutatták a Solar Impulse 2-t

Kizárólag napenergiával repülné körbe a világot a Solar Impulse 2 nevű repülőgép. A környezetbarát légi járművet Svájcban mutatták be.

A Solar Impulse 2 szárnyhossza 72 méter, ezekre rögzítettek 7200 napkollektor cellát. A nappal begyűjtött energiát az elemek eltárolják az éjszakai repüléshez. A tervek szerint jövő márciusban 5 napon és 5 éjen át folyamatosan a levegőben tartózkodna a gép, ezért átalakították a pilótafülkét, meghosszabbították a szárnyakat és csökkentették a gép súlyát, ami így alig nehezebb, mint egy személyautó.

– Van benne robotpilóta, elemek, motor, vécé a fedélzeten, sokkal megbízhatóbb lett az új prototípus. A pilóta lefeküdhet, tornázhat a és pihenhet is. A repülőgéppel és a hosszú repüléssel azt akarjuk bizonyítani, hogy milyen csodás dolgokat készíthetünk pusztán megújuló, tiszta energiaforrásokat használva – mondta a pilóta és egyben a gyártó cég igazgatója, Bertrand Piccard.

A kizárólag napenergiával működő repülőgép első példánya tavaly már bizonyított. A Solar Impulse sikeresen repülte át az Egyesült Államokat a nyugati parttól a keletiig.

forrás: euronews.com

Ajánlott tartalom

Az Alteo 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.