Épülnek új passzívházak Magyarországon?

Hány passzívház épült eddig hazánkban? Milyen épülettípusok ezek? Van jövője a technológiának? Hol képzik a “passzívházas” szakembereket? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ összeállításunk.

Mint közismert, az első minőségellenőrzött – minősített – magyar passzívház 2008-ban épült meg a Pest megyei Szadán. A “normál” költségvetésből megvalósult családi ház minősítési tanúsítványát 2009 februárjában vehették át a tervezésben, kivitelezésben közreműködő szakemberek, valamint a tulajdonosok a Green Press által szervezett Passzívházak és Energiahatékony Épületek c. szakmai konferencián.

Egy passzívház körülbelül 75 százalékkal fogyaszt kevesebbet, mint egy hagyományos technológiával létesített új épület. Egy 150 négyzetméter hasznos alapterületű családi ház esetében 1500 Watt fűtési teljesítmény elegendő az épület befűtéséhez. A passzívház olyan alacsony energiaigényű épület, amelyet a szellőztető rendszerén keresztül lehet fűtési hővel ellátni.

Hány minősített passzívház van Magyarországon?

Sokan kíváncsiak erre. A válasz: kevesebb, mint ahány valóban eléri a passzívház-minőséget, mivel nem minden passzívházat minősítenek. Miért nem minősítenek minden passzívházat? Ennek egyik oka, hogy az építtetőnek nem fontos a ‘papír’, azaz a tanúsítvány, nem akar plusz költségeket.

A tudatos építtető ideális esetben olyan szakembereket választ, akik nemcsak megfelelő szaktudással, képesítéssel bírnak, hanem tapasztalattal is rendelkeznek: közreműködtek már passzívház tervezésében, kivitelezésében, így szakértelmük garanciát ad arra, hogy az építészeti tervek, az energetikai méretezések, számítások pontosak, és a kivitelező is jó munkát végez. Passzívház tervezésekor, építésekor különösen fontos az egyes szakágak, munkafolyamatok összehangolása – sok apróságon el lehet csúszni. (Kivitelezésnél alapelvárás, hogy a légtömörség és a hőhídmentesség teljesüljön.)

A minősített passzívházaknak van egy nemzetközi online adatbázisa, ez a Passivhaus-Datenbank, melyet a Passivhaus Dienstleistung GmbH, a Passivhaus Institut (Passzívház Intézet, Darmstadt), az iPHA (Nemzetközi Passzívház Szövetség), valamint az IG Passivhaus Deutschland együttesen működtet. Az adatbank webes felülete a közelmúltban újult meg. Jelenleg 2877 épület látható az oldalon a világ minden pontjáról, vagyis elenyészően kevés ahhoz képest, hogy a világ passzívházállományát 50 ezerre teszik (a Passivhaus Institut becslése).

Mindössze 16 magyar passzívház látható adatbázisban. Ennél valamivel több minősített passzívház van – egyelőre nem jelentek meg az oldalon. A passzívház minőséget elérő épületek száma információink szerint ennek a háromszorosára tehető. A képes adatbankban érdemes körülnézni, informatív: feltüntetik az épületek főbb jellemzőit, a helyszínt, az épülettípust, a kivitelezés évét, az alapterületet, a közreműködő szakemberek nevét, olvashatunk a szerkezetről, a beépített komponensekről (nyílászárók, hőszigetelés típusa stb.), és látható a PHPP-számítás eredménye is.

z alábbi településeken létesült 2009 óta minőségellenőrzött passzívház: Fót, Tényő, Szada, Orosháza, Kiskunfélegyháza, Budapest (4), Dunakeszi, Esztergom, Páty, Szeged, Eger, Szentendre, Budaörs.

Az épületek közül több minden évben felkereshető a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok c. rendezvény keretében, a rendezvény weboldalán olvasható ismertető ezekről a házakról.

A magyar passzívházak hivatalos minősítője az Energie Planer Team – érdemes erre figyelni, mivel más cég, szervezet vagy személy által kiállított minősítési tanúsítvány nem minősül hivatalosnak. Az Energia Planer Team által minősített magyar passzívházak listája itt látható.

http://www.passivhaus-info.eu/02_ungarisch/04_referenzen/01_wohngebaeude.php

Itt tizenhét magyar épület szerepel, eggyel több, mint a Passivhaus-Datenbankban. Ha a településeket vetjük össze, Jakabszállás és Üröm hiányzik a nemzetközi adatbázisból.

Van jövője a passzívház-technológiának?

Van. A technológia folyamatosan fejlődik, a passzívházak ma már sok esetben megújuló források ötvözésével a zéró energiafogyasztás és az energiatermelés irányába mutatnak. Az Európai Unió döntése értelmében 2019-től minden állami tulajdonú épület, 2021-től pedig minden új épület és átfogó felújítás esetén a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentését figyelembe vevő technikákat kell a megvalósítás során alkalmazni. Ehhez elkerülhetetlen a passzívház követelményrendszer, illetve -technológia gyakorlati alkalmazása, nem csak új épületeknél, hanem a felújítások esetében is.

Szakemberképzés

2011-ben vezették be Magyarországon a Minősített Passzívház Tervező képzést az eredeti német tananyag adaptációjával, budapesti oktatási helyszínnel. Nemzetközileg elismert passzívház tervezői vagy passzívház tanácsadói képesítés szerezhető a modulrendszerű képzésen, amely évente kétszer, tavaszi és őszi kurzusokkal indul és minden országban, ahol a képzés jelen van, egységes vizsgával zárul.

forrás: greenpress.hu

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.

Nincs hozzászólás

  1. Helló.
    Olvasni lehet pár házról ami nem is olyan drága (körülbelül 60 ezer forint/négyzterméter) de, hogy kell érteni hogy mégis hihetetlen sok pénzt kérnek értűk?
    VAGYIS–> egy régebbit próbáljak passzív házzá tenni,alakitani? (vertfal,vályog(persze kb 80 cm falvastagság))
    vagy
    Hitelből építsek?
    ((((Ezt a cikket használtam az ÖSSZEGNÉL–>https://www.alternativenergia.hu/epitsen-passzivhazat-egyetlen-csavarhuzoval/66791