Élhető környezet, összetartó közösség, szervezett település

Ez mind elmondható Derekegyházról, az 1760 lelket számláló, Csongrád-megyei községről.

A 2009 és 2010-es év folyamán benyújtott és elnyert pályázatokból mintegy 1 milliárd forintnyi beruházás, valamint a fiókban lévő projektötletek magvalósulásával egy szinte önellátó település épülhet ki, amelynek eddigi legnagyobb projektje a közel 615 millió forint értékű, természetbarát szennyvízkezelési beruházás.

Derekegyház Község által megálmodott és 2009-ben elkezdett fejlesztéssorozat eredményeként 2010 őszéig befejeződhet a Derekegyház-Tompaháti Művelődési Ház felújítása, a faluközpont rekonstrukció, és az iskola fűtésrendszerének korszerűsítése is. Az UMVP-ből nyertek támogatást a központi művelődési ház (IKSZT) felújítására, egy iskolaépület átalakításával 28+4 fős ifjúsági szállás létrehozására, valamint a település kápolnájának felújítására. Mindezek civil szervezetek, gazdasági társaságok, magánszemélyek és az egyház közös tervezésével és hozzájárulásával, az önkormányzat koordinálásával valósult meg.

A közösségi programoknak teret adó fejlesztések eredményeként a 2010. július 10-11-én tartott falunapokon a programok már a Területi Fejlesztési Tanácsi támogatással felújított Művelődési Ház sétányon és környékén kerülhettek megrendezésre. A falunapon a település lakossága igazi közösséget formál, így Derekegyház újabb országos rekordokkal hívta fel magára a figyelmet. A hagyománnyá vált Palacsintafesztiválon elkészítették az ország legnagyobb palacsintáját, amit egy speciálisan erre kialakított 150 cm átmérőjű serpenyőben sütöttek ki. A másik rekordot, az ország leghosszabb palacsintakígyóját is megalkották. Összesen mintegy 100 ember dolgozott rajta, közel másfél óráig.

A legnagyobb folyamatban lévő beruházás az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával magvalósuló szennyvízkezelési beruházás, amely már 70%-os készültségnél tart és ősszel zárul. A projekt további bővítéseként tervezik a keletkező szennyvíziszap hasznosítása érdekében egy komposztáló telep létrehozását, továbbá a településen keletkező fahulladékot és a szennyvíztelepen megtermelt nyárfát felhasználó fűtőmű kialakítását is.

Ezek után sem pihen meg a település, mert ősszel indulhatnak a DAOP-ból támogatást nyert belvíz-elvezető csatornák felújítása, és a település 3.6 km hosszú kerékpárút hálózatának bővítése, amely érinti az újonnan épülő vadasparkot és a Kéktói Ökoturisztikai parkot is.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.