Elkészült a világ első szélturbinás felhőkarcolója

Nemcsak London legmagasabb lakótornya, de egyben az első felhőkarcoló, amelyben beépített szélturbinák termelnek energiát.

A Strata SE1, amelyet a londoniak jellegzetes formája nyomán csak The Razor (villanyborotva) néven emlegetnek, egy kevésbé kellemes csúcsot is a magáénak mondhat: alighogy elkészült, bekerült a Nagy-Britannia legcsúfabb épületének címéért zajló küzdelem fináléjába.
A torony rekordjai azért módjával értékelendőek. Számos, jóval magasabb épületen találni utólagos szélturbinát, és az elmúlt években több fontos terv is napvilágot látott ilyen módon energiát termelő felhőkarcolókra, sőt: a 2008-ban elkészült Bahrein World Trade Center  két tornya között is működik három szélturbina; tény viszont, hogy a londoni Strata az első, amely a toronytestbe integrált turbinákkal kezdi meg működését. A három, egyenként kilenc méter átmérőjű szélkerék a jellegzetes formájú torony lecsapott felső részébe ékelődik, és évente a felhasznált energiamennyiség 8%-át termelheti meg. A beruházók egyébként azután döntöttek a turbinák beépítése mellett, miután kiderült: a londoni időjárás sokkal jobb megtérülést hoz a szél, mint a nap energiájának kiaknázásával.

Az Elephant and Castle területén álló, 148 méteres torony 43 emelete 408 lakást foglal magába. Az alsóbb és olcsóbb szinteken tíz-tíz egyforma méretű apartmant helyeztek el, míg a 10. emelettől felfelé garzonok, valamint egy, két és három hálószobás lakások váltogatják egymást. A legfelső lakószinten egy 2,5 millió fontért árult luxus penthouse lakás található, a 29. emelet pedig a közösségi használatú „Sky Lounge” helyszíne. Az épülethez mélygarázs és 437 férőhelyes kerékpártároló is csatlakozik.
A BFLS építésziroda tervei alapján készült épület meghaladja a jelenlegi brit szabályozások által elvárt fenntarthatósági szintet, sőt, ráver még a Foster & Partners tervei alapján épült polgármesteri székhelyre is, amelyet pedig a környezetbarát épület-működtetés ikonjaként tartanak számon. Építészetileg azonban kevéssé sikerült jól; legalábbis erről árulkodik, hogy a Strata szerepel a Building Design magazin által évente megrendezett Carbuncle Cup finalistái között. A verseny, amely Károly walesi herceg egy emlékezetes elszólása nyomán kapta nevét, évről évre a szigetország legcsúfabb új házai közül válogat. A Strata a versenybe a György-korabeli épületeket gondozó The Georgian Group jelölésével került, és momentán a hat legcsúfabb között szerepel; a végső nyertes neve augusztusban derül ki.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.