Elkezdődött a kék vércsék őszi gyülekezése

Elkezdődött a kék vércsék őszi gyülekezése, egy-egy helyen ezernél is több madár gyűlhet össze.

A szakembereken kívül eddig csak kevesen lehettek szemtanúi Európa egyik legszokatlanabb őszi vonulási eseményének, az akár több ezer kék vércse együtt éjszakázó csapatainak esti behúzásának – közölte a  Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) pénteken az MTI-vel. Az éjszakázó csapatok szeptember közepén érik el a legnagyobb létszámot, ilyenkor egy-egy helyen ezernél is több madár gyűlhet össze.
A tavaly lezárult kékvércse-védelmi LIFE Nature program egyik jelentős eredménye volt, hogy sikerült felderíteni a Pannon-régió, elsősorban Magyarország területén több mint harminc őszi gyülekezőhelyet. Ezeken évek óta folyik a madarak rendszeres számbavétele augusztus-szeptember hónapokban, augusztus 2-én 33 helyen 3468 kék vércsét számláltak meg.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.