EM: brüsszeli jóváhagyás érkezett az ipari energiatárolói kapacitások bővítéséhez

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) várakozásai szerint a jelenlegi 20-25-ről 2030-ra ezer megawattra nőhetnek a villamosenergia-rendszer rugalmasságát fokozó hazai tárolói kapacitások, az ágazati szereplők beruházásait a kormány két önálló pályázati kiírásban, összesen 120 milliárd forintos keretösszeggel tervezi ösztönözni – tájékoztatott a tárca csütörtökön.

A közleményben kiemelték, hogy az Európai Bizottság szerdán bejelentett döntése alapján elismeri a fejlesztési szándékok megalapozottságát és támogathatóságát. A tárolói beruházások elősegítik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiagazdaság megvalósítását, Magyarország energiaszuverenitásának megteremtését. Az akkumulátoros energiatárolók telepítésével részben kiegyenlíthető az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozása. A friss uniós jóváhagyással bíró program érdemben hozzájárulhat tehát a tiszta energiahordozók fokozott hasznosításához. A fejlesztések egyúttal csökkenthetik a rendszerirányítónál felmerülő szabályozási költségeket – hívta fel a figyelmet az EM.

A két önálló felhívás közül az egyik már fut, a rendszerüzemeltető és az elosztó társaságok júniusban nyújthatják be pályázataikat a számukra elkülönített 58 milliárd forintos forrásra. A támogatói döntések várhatóan idén őszig megszületnek. A legkésőbb 2025 nyarára megvalósuló fejlesztésekben összesen 146 megawattóra (MWh) tárolókapacitás létesülhet – ismertette a tárca. Kiírás előtt áll az iparági gazdasági társaságok szélesebb körének szóló, másik pályázat is, amelynek tervezett keretösszege 62 milliárd forint. Az elnyerhető források vissza nem térítendő beruházási támogatásként és hasonlóképpen vissza nem térítendő bevételkompenzáció formájában segíthetik a piaci szereplők fejlesztéseinek megvalósítását.

A fenntartási időszak egységesen tíz év, a pályázatokat a tároló várható műszaki élettartama alapján három ablakban bírálják majd el. A kiválasztás a legkisebb költség elve, a legalacsonyabb bevételkompenzációs igény alapján történik majd. A szükséges jogszabály-módosítás társadalmi egyeztetése a közeljövőben megkezdődhet. A végleges pályázati felhívást az új rendeleti előírások kihirdetését követően haladéktalanul közzéteszik – áll az EM közleményében.

Ajánlott tartalom

Folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések az otthonfelújítási programmal kapcsolatban

Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja. A kormány célja világos: meg kell védeni és támogatni kell a családokat, a lakhatás és az energiaellátás biztonságát - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.