Energetikai korszerűsítés a Mars csongrád-bokrosi gyárában

Évente több mint 120 ezer köbméter földgázt és mintegy 80 megawattóra villamos energiát takarítanak meg annak a fejlesztésnek köszönhetően, amely a közelmúltban fejeződött be a Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft. csongrád-bokrosi üzemében – tájékoztatta a cég vállalati kapcsolatok igazgatója az MTI-t.

A mintegy nyolcszáz embert foglalkoztató gyáregység fűtését és a higiénés célokat szolgáló meleg vizet geotermikus energia segítségével állítják elő – közölte Mayer Zsolt.      A több száz méteres mélységű kútból nyert termálvíz 87 százalékban fedezi a hőigényt, s ezzel évente 82.600 köbméter – 30 családi ház éves fölhasználásának megfelelő – földgáz elégetését lehet elkerülni.    Az üzemben működő gőzkazánok korszerűsítésével, hatékonyságuk növelésével évente 40 ezer köbméter földgázt takarítanak meg, ami 76 tonna szén-dioxid-kibocsátásnak felel meg.

A földgáz mellett a villamosenergia-felhasználást is csökkentették: korszerűsítették a ventilátorokat, és a hagyományos fénycsöveket is lecserélték, ezzel évente 17 háztartás fogyasztásának megfelelő áramot spórolnak meg.     Az elmúlt hónapokban elvégzett fejlesztések mindösszesen 30 millió forintba kerültek. A Mars Magyarország folyamatosan keresi a lehetőséget a hatékonyság növelésére, a legújabb fejlesztések is ezt a célt szolgálják – fogalmazott Mayer Zsolt.

A Mars Inc. 1911-ben alapított családi vállalkozás. A világ egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalataként 65 ezer munkatársat foglalkoztat mintegy 230 egységben a világon, éves bevétele 28 milliárd dollár.
Magyarországon a rendszerváltás óta jelenlévő Mars jelenleg két vállalatot működtet, amelyek együttes bruttó árbevétele 2009-ben megközelítette a 60 milliárd forintot. A Mars Magyarország Értékesítő Bt. az édesség- és élelmiszeripari kereskedelemben tevékenykedik. A Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft. pedig az állateledel szegmensben működik 1993 óta.

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.