Az idén eldől a Nabucco sorsa

A Nabucco gázvezeték építésének megkezdéséről, vagy a projekt végleges leállításáról az EU még az idei év végéig dönt egy e célra összehívott konferencián, Brüsszelben – tudta meg az orosz ITAR-TASZSZ hírügynökség európai bizottsági diplomáciai forrásokból.

A Nabucco jövője egyelőre nem világos, sok múlik azon, hogy az EU-nak sikerül-e Türkmenisztánnal hosszú távú stratégiai gázszállítási megállapodást kötnie. Jelenleg intenzív tárgyalások folynak Asgabattal, és az EU reméli, hogy áprilisban aláírhatják a türkmén gáz szállításáról szóló megállapodást.

Az Európai Bizottság csütörtökön véglegesítette annak a 43 energiaipari nagyberuházási tervezetnek a listáját, amelyeket egy négymilliárd eurós brüsszeli költségvetési keretből külön támogatnak, mert nagymértékben hozzájárulnak az EU gazdaságélénkítéséhez, és  növelik az energiaellátás biztonságát. Már korábban bejelentett programok tartoznak ide, köztük a Nabucco gázvezeték 200 millió eurós támogatása.

A magyar kormány pénteken üdvözölte, hogy csütörtökön Törökország is ratifikálta a Nabucco-megállapodást.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.