Energetikai korszerűsítés, napkollektor és hőszivattyú a Debreceni Egyetemen

Befejeződött a Debreceni Egyetem két intézményének energetikai korszerűsítése: a zeneművészeti kar és a Hajdúböszörmény belvárosában található gyermeknevelési és felnőttképzési kar oktatási épületeinek energetikai felújítása 569,97 millió forintba került, amelyet csaknem 500 millió forinttal támogatott ez Európai Unió.

Gaál István rektorhelyettes a hétfőn megtartott projektzáró rendezvényen elmondta: a pályázat keretében nyolc épületet korszerűsítettek: Debrecenben egy, Hajdúböszörményben hét épület energetikai fejlesztése történt meg – tette hozzá. A munkák során több mint 15 ezer négyzetméter külső fal, illetve padlásfödém utólagos hőszigetelését oldották meg, kicseréltek 1054 nyílászárót, napkollektoros rendszert és talajszondás hőszivattyút telepítettek – ismertette a részleteket Gaál István. A projekt kivitelezésén belül a megújuló energia aránya 29,92 százalék. Az intézmények összes energiafelhasználása a fejlesztésnek köszönhetően éves szinten több mint 50 százalékkal csökken, a radiátorok termosztatikus szelepének cseréjével az épület valamennyi helyiségének fűtése szabályozhatóvá vált. A beruházásnak köszönhetően az éves üzemeltetési költség csökkenése meghaladja 27,2 millió forintot, az épületek energetikai besorolása pedig a felújítás előtti G-F minősítés helyett elérte a B-A+ minősítést – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.