Újabb meteorológiai riasztás Olaszországban

Országos riasztást léptetett életbe szerdán az olasz katasztrófavédelem az Itáliát sújtó esőzések miatt, melyek a november közepi áradásokat követik.

Ismét víz alatt vannak Olaszország északi és középső tartományai. A riasztást azonban országos szinten rendelték el a csütörtök estig az egész olasz csizmát sújtó viharok miatt. A Medúzának elkeresztelt ciklon Friuli Venezia Giulia, Veneto, Piemonte, Toscana, Liguria, Marche, Lazio és Campania tartományba hozott esőt, de a rendkívüli mennyiségű csapadék Szardínia szigetén is nehézségeket teremtett. Firenzét a sajtó szerint “vízbomba” találta el: három óra alatt ötven milliméter csapadék hullott le, a megduzzadt patakok elárasztották a várost. A lakosok az épületek felsőbb emeleteire menekültek. A liguriai Genovában a legmagasabb fokú riasztás érvényes, szerdán az iskolák zárva maradtak. A toszkán Carrarában az éjszaka húsz családot evakuáltak. Velencében ismét 130 centiméter fölé emelkedett a vízállás, a szigeteket újabb ár fenyegeti. November közepén Itáliának ugyanezt a részét sújtotta a csapadék okozta áradás. A meteorológusok esőt jósoltak egészen vasárnapig, ám a jelenleg húsz fok körüli hőmérséklet jelentős csökkenésével. December elsejétől Olaszországba is meg kellene érkeznie a télnek.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.