Energiacsúcs: a közép-kelet-európai országoknak közösen kell kialakítaniuk energiapolitikájukat

A közép-kelet-európai országoknak közösen kell kialakítaniuk energiapolitikájukat, a szerdai budapesti csúcstalálkozó célja, hogy létrejöjjön az a “kritikus tömeg”, amely sikeresebben léphet fel saját érdekében – mondta a kormányszóvivő a tanácskozás hivatalos megnyitója előtt az MTI-nek.

Bajnai Gordon miniszterelnök azért hívta meg nyolc ország kormányfőjét, az Európai Bizottság és a soros spanyol EU-elnökség képviselőjét, mert ezen államok hasonló kihívásokkal néznek szembe, és együttesen sikeresebbek lehetnek – közölte Szollár Domokos.
Az energiabiztonságról rendezett tanácskozáson a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) mellett kormányfői szinten képviselteti magát Bulgária, Horvátország, Románia és Szerbia, jelen lesznek Ausztria, Németország, Szlovénia, Bosznia és Hercegovina, Spanyolország, az Egyesült Államok, az Európai Bizottság, valamint a Nemzetközi Energiaügynökség képviselői. A lehetséges alternatív energiaforrásokról, útvonalakról folytatnak megbeszéléseket.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: a közép-kelet-európai országoknak közösen kell kialakítaniuk energiapolitikájukat, össze kell hangolniuk stratégiájukat. Az energia-csúcstalálkozó célja, hogy a résztvevők lépéseket tegyenek a térség energiabiztonságának megerősítéséért.
Az ülés végén a visegrádi ország (V4)  nyilatkozatot fogadnak el, melyhez várhatóan több más, térségbeli ország is csatlakozik. A nyilatkozatban konkrét lépéseket fogalmaznak meg arról, miként lehet csökkenteni a térség egyoldalú energiafüggőségét, és hogyan lehet szorosabbá tenni az térség országainak és energetikai vállalatainak együttműködését – mondta a kormányszóvivő.

Kitért arra is, hogy a találkozó után meghirdetik az új észak-dél-keleti energiabiztonsági háromszöget. A háromszögnek az egyik, keleti csúcsa az EU déli energiafolyosójának létrehozása, melynek “zászlóshajója” a Nabucco gázvezeték. A háromszög második, északi csúcsa a Lengyelországba tervezett cseppfolyós gáz fogadására és átalakítására alkalmas úgynevezett LNG terminál. A háromszög harmadik, déli csúcsa pedig a horvátországi Krk szigetére tervezett másik LNG terminál.
A háromszög csúcsai között az energia szabad áramlását a közép-európai országokat összekötő gázvezeték- hálózat, az Észak-Dél energiafolyosó biztosítja majd.

Ahhoz, hogy a térség egységes földgázpiacként működhessen, további segítséget nyújthat az eltérő engedélyezési, kereskedelmi- és üzemi szabályzatok összehangolása, így egységesebbé tehető a hozzáférés a hálózatokhoz. Az egységes piac irányába tett fontos lépés lehet a nemzeti szállítótársaságok közötti stratégiai együttműködés kialakítása is – mutatott rá Szollár Domokos. Hangsúlyozta, hogy ezzel valódi verseny alakulhat ki a gázpiacon, hosszú távon jobb minőségű szolgáltatások jöhetnek létre, kedvezőbb árakon juthat a térség az energiához.
A szerdai találkozó célja, hogy létrejöjjön a közép-kelet-európai országok “kritikus tömege”, amely együttműködve sikeresebben léphet fel – mondta a kormányszóvivő.
Mint Balázs Péter külügyminiszter korábban elmondta, a tanácskozás alkalmat ad kétoldalú megbeszélésekre is. Az MTI úgy tudja, hogy Bajnai Gordon nem tárgyal szlovák kollégájával, Robert Ficóval.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.