Energiahatékonyságot bemutató információs központ épül Pakson

Nullenergiás épületben nyit környezettudatos és energiahatékony megoldásokat ismertető bemutató központot az Aktív Energia Egyesület Pakson. A 200 milliós projekt része egy szemléletformáló kampány is – hangzott el a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az Energiaház, amelynek építését most kezdik, és átadását 2015 júliusára tervezik, a passzívház technológiánál is korszerűbb építészeti és épületgépészeti megoldásokkal épül fel – mondta el Kozmann György elnök. Az információs központot egy nullenergiás épületben alakítják ki, ahol az energiahatékonyságot szolgáló gépészet is demonstrációs eszközként fog működni. A hármas tagolású ház egyik épületrésze vályogból, a másik üvegből készül, mindez kiegészül egy szalmabála-alapú, mozgatható többfunkciós „burkolattal”, ami télen hőszigetelést, nyáron árnyékolást biztosíthat, de fedett teraszként is használható. Az épület belső kiállítótermeiben szintén az energiahatékonyságot szolgáló vívmányokat mutatnak majd be. A bruttó 200 millió forint összköltségű projekt része a környezettudatos, energiahatékony, fenntartható életmód népszerűsítése fesztiválokon, nyílt napokon, online és nyomtatott eszközök segítségével. Kozmann György azt mondta, hogy az információs központ létrehozásához és a kapcsolódó kommunikációs kampány lebonyolításához közel 150 millió forint pályázati forrást nyertek el, így projektjük az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.