Energiasziget lehetnénk

A hazai geológia adottságok kiaknázásával, és az ahhoz társuló, megfelelő szabályozással Magyarország nem csak az energiafüggésen tudna túllépni, de akár egy jól működő, olcsó energiát használó energiaszigetté is válhatna Steier József, a BKIK Energiaipari Szakmai Osztályának elnöke szerint.

– Már közhely, hogy az innováció viszi előre a gazdaságot, mégis kevés az eredmény. Ön szerint miért?

– Az a legfontosabb, hogy motiváltak, nyitottak legyünk az innovációra. Ehhez olyan fórumokra is szükség van, amelyeken megvitathatók az ide kapcsolódó gondolatok. E célt szolgálja a BKIK által hamarosan rendezendő konferencia is, amelynek egyik blokkja például a zöldenergiával, azon belül is főként a második generációs, tehát a cellulózt hasznosító enzimes bioetanol gyártásban rejlő lehetőségekre összpontosít. Tulajdonképpen szerencse, hogy az első generációs gyártásban az ország nem ért el látványos eredményeket, így most nem kell gyárakat bontanunk.

Viszont a második generációs termelésről nem maradhatunk le, hiszen ez jelentősen hozzájárulhat a magyar gazdaság értékteremtéséhez, adottságai kihasználásához is. Ha időben ráerősítünk a növényi hulladékokra és a nyesedékekre alapozott üzemanyag-termelésre, akkor a szektor innovációjában akár nemzetközi összehasonlításban is vezetők lehetünk. További lehetőséget kínál a nem hagyományos gázkészletünk kinyerése, amelynek a technológiáját – hazai zöld lámpa híján – jelenleg külföldön kamatoztatjuk. Igaz, e szegmensben ma kizárólagos szerep jut a politikai döntéshozóknak.

– Viszont sokszor kiderül, hogy egy innovatívnak mondott megoldás nem hozza a várt eredményt, mert eltérőek az adottságok.

– Éppen ezért nem is szabad egyes lehetőségeket a közegükből kiragadva vizsgálni, az ilyen hibák kiszűrésére van az inkubáció. Ennek során kell összegyűjteni, szűrni, illetve kidolgozni a jó gondolatokat – a számosság a fő –, amelyekből majd kikristályosodik a kis számú, de életképes megoldás. Fel kell karolni a magyar ipar, a magyar gazdaság számára ígéretes megoldásokat. Ehhez az is fontos, hogy az inkubációhoz, az egyetemi kutatásokhoz a megfelelő szabályozási környezet is társuljon.

– Nem ölel fel mégis túl széles témakört a BKIK rendezvénye, amikor az energiapiac szinte minden szegmensével foglalkozik?

– Nem, sőt éppen ez a lényeg. Minden rendezvény számára kihívás, hogy mennyire legyen speciális, illetve mennyire általános. Mi azért kívánjuk bemutatni például a villanyautó fejlesztése terén elért eredményeket, mert az összefügg az energetikai innováció számos más területével. Ugyanilyen megfontolásból tárgyaljuk majd az áramtárolás helyzetét is. Az adott kérdéseket három blokkban vitatjuk meg, a szakestélyen pedig majd kötetlen formában lehet össze vezetni az egyes blokkokban felmerült új gondolatokat.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.