Enyhítik az ipari létesítmények környezetvédelmi előírásait

Japánban enyhítik a gyárak, üzemek építésére vonatkozó környezetvédelmi és biztonsági előírásokat, nehogy a cégek külföldre meneküljenek a március 11-i földrengés- és szökőár-katasztrófa nyomán várható pénzügyi nehézségek miatt.

Már tavaly is csak 786 telket vásároltak Japánban hazai és külföldi cégek üzemépítésre, kevesebb mint fele annyit a három évvel korábbinak. A cégek Japánban tartása érdekében a  kormány a társasági adó csökkentését tervezte. Ám a katasztrófa költségvetési következményei miatt ez már nem lehetséges, ezért más költségcsökkentő kedvezményekre van szükség – írta a The Nikkei című japán lap vasárnap. A néhány hónapon belül bevezetendő könnyítések között lesz, hogy az üzemi telephelyen általában előírt zöld terület arányát 5 százalékra csökkentik a jelenlegi több mint 10 százalékról. A nagy gyáraknak eddig a telephely több mint 20 százalékát kellett “zölden” tartaniuk – ezt is egységesen 5 százalékra csökkentik. A jelenlegi szabályok szerint a parkolókban és az épületek tetején kialakított zöld területeknek csak a 25 százaléka beszámítható az általánosan 10 százalékos, kivételesen 20 százalékos összes telephelyi zöldterületbe – a helyi önkormányzat egyetértésével ez az arány 50 százalékra lesz növelhető. Enyhítik a szennyezési és a biztonsági szabályokat is, így például a kőolaj-feldolgozó üzemekben a benzinvezetékeket a jelenleg előírt 5-15 méternél közelebb fektethetik egymáshoz, szintén a helyi önkormányzat egyetértésével – ez is csökkenti az építési költséget.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.