Érdemes újrakötni az áramszerződéseket

Az elmúlt hónap áremelkedése ellenére sem várnak tartós növekedést a villamos energia árában az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. nemzetközi trendeket elemző szakértői, sőt hosszabb távon az árak további mérséklődésére is számítani lehet. Éppen ezért érdemes lehet megversenyeztetni a szolgáltatókat és újrakötni a szerződéseket.

A nemzetközi tendenciák kedvező együttállása miatt további minimum 3–5 százalékkal is mérsékelhetik jövő évi villamosenergia-költségeiket a hazai vállalkozások. A stagnáló európai áramkereslet, az olcsón termelő szenes erőművek, illetve a nagy mennyiségű, elsősorban Németországban megújuló forrásokból termelt villamos energia jelentősen csökkentette a nemzetközi árakat az év elejéhez képest. A hazai piaci folyamatok ugyan generálnak némi növekedést az áram egyes hazai díjelemeinek tekintetében, de ezt a növekedést kioltja a nemzetközi hatások okozta árcsökkenés. Az európai villamosenergia-rendszerek szoros kapcsolata miatt a tendenciák ugyanis szinte azonnal jelentkeznek a hazai árakban is, írj a piacesprofit.hu.

„A szén árában irányadó rotterdami energiatőzsdén az árak az elmúlt években folyamatosan estek. A korábbi 120 dolláros tonnánkénti ár mostanra már 80 dollár környékére csökkent” – mondta Kis Gergely, az Alteo energiakereskedelmi üzletágának igazgatója. Az európai kitermelésű olcsó szén mellett az Egyesült Államokból is egyre olcsóbban, egyre nagyobb mennyiségeket lehet importálni, aminek oka, hogy a tengerentúlon egyre több korábbi szenes erőművet állítanak át gáztüzelésre. „Tavaly körülbelül 50 millió tonna importszén érkezett Európába” – mutat rá. A kereskedelmi igazgató szerint az olcsó szén önmagában még nem jelentene olcsó villamos energiát Európában. „Ehhez az is kell, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását büntető kvóták ára tartósan alacsony szinten legyen” – emelte ki Kis.

Miközben az Európai Unió kvótakereskedelmi rendszerének (EU Emissions Trading Scheme – EU ETS) keretében árusított kibocsátási egységek (egy tonna szén-dioxid kibocsátására való jogosultság ára) 2010 közepén még 17 euróért cseréltek gazdát a spot piacokon, addig ez az ár ma alig 4 euró. „Egész egyszerűen ma nincs beárazva a környezeti tényező a fosszilis energiahordozókból előállított áram termelési költségeibe, ez pedig alacsonyan tartja az árakat” – hangsúlyozza a kereskedelmi igazgató.

A fenti hatásokat egészíti ki az, hogy Németországból egész Európát elárasztja a megújuló alapon termelt villamos energia. Ennek ára a kötelező átvételi rendszer miatt alacsony: a megtermelt áramot a német szolgáltató és kereskedő cégek kötelesek átvenni az erőművektől, viszont ennek magasabb árát jelentős részben megtérítik a német fogyasztók, ami miatt a terméket végül Európa-szerte olcsón tudják értékesíteni a cégek.

„Egy-egy szeles, napsütéses napon ez a megújuló alapon megtermelt árammennyiség akkora is lehet, hogy teljes egészben fedezni tudja a napközbeni megemelkedett igényeket, illetve a tipikusan alacsony keresleti időszakokban a tőzsdén akár negatív árak is kialakulhatnak, azaz a kereskedő cég fizet azért, hogy valaki végre átvegye tőle a villamos energiát. Ez másfél-két évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna” – mutat rá a harmadik tényező árcsökkentő hatására Kis Gergely. Emellett az időjárás is kedvez a régiós vízerőműveknek, ahonnan szintén olcsó áram érkezik az országba.

„Ráadásul az európai tendenciákból származó árcsökkenés akkora, hogy azt még a lakossági rezsicsökkentés hatására az ipari fogyasztók számára számított egyes díjtételek – KÁT-támogatás és kiegyenlítő energia – költségeinek növekedése sem képes kioltani” – hangsúlyozza.

Jó hír a magyar ipari fogyasztók számára, hogy jelenleg nem látni olyan piaci tendenciákat, amelyek előrevetítenék az árak a korábbi időszakok árszintjéhez képesti tartós növekedését. A kereskedelmi igazgató szerint, amíg elérhető az olcsó szén, nem emelkedik a szén-dioxid-kvóták ára, és folytatódik az európai zöldülési boom, addig szinte kizárt, hogy hosszabb távon jelentősen emelkedjenek az árak. „A rendkívül alacsony áramdíjak akár középtávon is megmaradhatnak” – mondja a szakértő. Kis Gergely szerint viszont ahhoz, hogy ezeket ki is tudják majd jövőre használni a vállalkozások, már most érdemes elkezdeniük készülni a szerződések év végi újrakötésére.

„A kereskedők megversenyeztetése évek óta egyre népszerűbb eszköz a vállalkozások körében a költségeik csökkentésére. Ebbe a folyamatba idén is érdemes lesz belekezdeni” – mutat rá a kereskedelmi igazgató. Fontos azonban, hogy a vállalatvezetők vagy az energia beszerzéséért felelős munkatársak minél előbb, akár már szeptember végén elindítsák a folyamatot.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.