Erdőtűz miatt ezreket evakuáltak

Erdőtüzek keletkeztek hétfőn az észak-horvátországi tengerpart közelében, egy tűzoltó meghalt, és mintegy 1500 turistát – főképp szlovéneket és osztrákokat – evakuálni kellett két kempingből, mások maguktól hagyták el szállodájukat. A térséget átszelő autópálya egy részét lezárták a hatóságok.

A helyzet nagyon komoly… minden tőlünk telhetőt megteszünk az emberek és a vagyontárgyak megóvásásához” – nyilatkozta Ranko Ostojic horvát belügyminiszter. A lángok még a reggeli órákban csaptak fel egy erdőben, Rijeka közelében, a tűzvész a közeli Selce üdülőváros felé terjed. „Minden készen áll az evakuálásra” – mondta Ostojic, aki maga is ellátogatott Selcébe, ahol 150 tűzoltó küzd a lángok ellen. A helyzetet nehezíti, hogy a horvát tengerparton nagyon erős, 100 kilométer/órás sebességű szél fúj, ami szinte lehetetlenné teszi a tűz terjedésének megállítását.Selcében megszűnt az áramszolgáltatás és a vezetékes telefonhálózat sem működik. A Nova TV nevű  tévécsatorna riportja szerint a városban az emberek sálakkal takarják el arcukat, így védekezve a sűrű füst ellen.  Több épület teteje kigyulladt, de a tűzoltóknak sikerült eloltani a lángokat. Tűz pusztított az Isztriai-félszigeten is, Moscenicka Draga közelében. Egy tűzoltó itt életét vesztette, de részleteket egyelőre nem tudni. Ezt a tüzet végül sikerült megfékezni.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.