Erős az UV-sugárzás? Akár így is kaphat róla figyelmeztetést

A viselhető IT-s eszközök világában semmi sem lehetetlen: akár a fürdőruha is figyelmeztethet, hogy ideje akár újra bekenni magunkat fényvédőkrémmel.

Ezen a hétvégén sokan hódolnak a napozás örömének, bár a meteorológia nem győz figyelmeztetni az erős UV-sugárzás veszélyeire. És ezek a veszélyek nagyon is valósak (a bőrgyógyászok tudnának mit mesélni), nem véletlen hát, hogy különféle eszközök,sőt okostelefonos  appok is mérik már a sugárzás erősségét – legutóbb itt írtunk egy ilyet is tudó alkalmazásról.
Van viszont, aki még ennél is tovább megy: Franciaországban egy olyan bikinit kezdtek forgalmazni, amelyik hasonló szerepet tölt be. Igaz, az árcédulájára kissé húzós ár (167 dollár, kb. 46 ezer forint) kerül, viszont ennyi pénzért egy olyan fürdőruhát kapunk, amelybe UV érzékelőt építettek.
Ez a szenzor riasztást küld az okostelefonra, táblagépre, amikor ideje újból bekenni magunkat. Az érzékelőt persze előbb kalibrálni kell, bőrtípus szerint, illetve annak megfelelően, mennyire akarunk lebarnulni. Még egy Valentin funkció is van, ez a bikinis lány barátjának telefonjára küld üzenetet, hogy ideje bekenni szíve választottját.
Az ötletgazda – természetesen – egy hölgy, aki annyira bízik az okosbikini sikerében, hogy céget is alapított rá, és a weboldalán árulja a termékét. A francia bőrgyógyászok szövetsége érdekesnek és hasznosnak tartja a fürdőruhát, mint minden olyan eszközt, amelyik figyelmeztet a veszélyre. A legjobb megoldásnak azonban továbbra is a túlzott napozás kerülését tartja, illetve azt, hogy erős napsütésben könnyű ruhával védjük a bőrünket.
Jelenleg már a férfiaknak és gyerekeknek szánt modelleken is dolgoznak; ez utóbbiban GPS is lenne, hogy könnyen meg lehessen találni a strandon elcsatangolt lurkót.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.