Észak-Amerikát, Indiát és Brazíliát veszik célba az európai és kínai szélkerékgyártók

Hatvan milliárd euró összértékű beruházások áthelyezésére készülnek az észak-amerikai, indiai és brazíliai piacokra az európai és kínai szélkerékgyártók.

A túltermelés, az európai árak zuhanása, valamint a kínai piac telítettsége miatt a gyártók új területek felfedezésére kényszerülnek, hogy növeljék profitjukat. Eddig a két piac párhuzamosan működött: a kínai gyártók elsősorban hazai területre dolgoztak, míg az európai cégek igyekeztek megerősíteni saját pozíciójukat a külső piacokon. Kínában azonban tavaly 26%-kal csökkent az új szélerőművek telepítése, amelynek nem csupán a piac telítettsége volt az oka, hanem a finanszírozások hiánya, valamint az elektromos hálózathoz való csatlakozások problémája. Mindezek arra késztették a kínai gyártókat, hogy javítsák termékeik minőségét, hogy versenyképesek legyenek az európaiakkal a külföldi piacokon, írja az energiacentrum.com.

Ma a szélturbinák globális piacát mindenekelőtt nyugati gyártók uralják: az amerikai General Electric, a dán Vestas, a spanyol Gamesa, a német Siemens és Enercon, amelyek 2012 a piac 55%-val rendelkeztek, míg a kínai cégeknek csupán 16% jutott, annak ellenére, hogy a cégek 10-es toplistáján négy kínai vállalat, a Goldwind, a United Power, a Sinovel és a Ming Yang szerepel.

A különböző ösztönzőknek és kedvezményeknek köszönhetően a kínai turbinák jelenleg a nyugati riválisok árainak egyharmadáért kaphatók, igaz, lényegesen rövidebb e szélkerekek élettartama és gondok vannak a fenntartásukkal is. Ipari elemzők szerint éppen ez utóbbi miatt nem valószínű, hogy a kínai gyártók Európában „támadnak”.

Így a kínai és európai gyártók közötti mérkőzés az észak-amerikai, indiai és brazíliai pályákra tevődhet át, amely döntően befolyásolhatja a jövőben a szélenergia világpiacának alakulását.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.