Év Szemetelője 2010

Magyarországon 15.000 elszemetesedett terület indult az „Év Szemetelője 2010” virtuális pályázaton.

Az  alábbi “gyöngyszem” tavaly tavasszal tárult a szemünk elé a Debreceni Nagyerdő szélén. A legfájdalmasabb a dologban az, hogy akik ide rakták ezt a pár zsák szemetet nem voltak tudatában annak, hogy egy “Természetvédelmi Terület” szélére pakolnak. Pedig erre elég nyomatékosan utal a tábla!

A hely, amit sikerült tönkre tenniük kis hazánk 1. számú védett területe 1939-ből! A hely méltán lett az első több száz éves fáival és őslakóival: imádkozó sáska, nagy hőscincér, aranyos bábrabló, troxbogár, örvös légykapó, ökörszem, darázsölyv. Csak ezután következett az egyik első természetvédelmi állás (kócsagőr) betöltése és az első nemzeti parkunk megalapítása (Hortobágyi NP – 1973).
Pont a napokban jár le a KvVM jelentkezési határideje a „Védett természeti területeken, valamint barlangokban és azok felszíni védőövezetén elhagyott hulladék felszámolásának feladatai” című pályázatra. Idén is – az elmúlt évekhez hasonlóan -, több mint 95 millió forintot lehet megpályázni. Persze ebből nem lehet csodát tenni, viszont ha több elkövetőt érnének tetten a polgárőrök, mezőőrök, rendőrök, elejét lehetne venni az illegális lerakásoknak.
Ezúton is gratulálunk a közreműködőknek, a 2010-es “ÉV SZEMETELŐJE” díjat ők nyerték! Nyereményükért jelentkezzenek a nemzeti park igazgatóságán!

Ajánlott tartalom

Újabb kiválóságok és zöldipari innovációk a Környezet Védelméért díjak átadásán

Különleges helyszínen, a Duna vizén ringatózó Európa Hajón került sor – több mint 200 vendég jelenlétében - a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének 23. Országos Találkozójára és a Környezet Védelméért Díjátadó Gálájára.