Hónapokig eltarthat még az ausztráliai árvizeket okozó La Nina

Bár csökkenő intenzitással, de még legalább két-négy hónapig eltarthat a pusztító ausztráliai árvizeket okozó rendkívül intenzív La Nina-jelenség – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

A WMO a valaha mért egyik legerősebb La Ninához köti az ausztrál árvizek mellett a szokásosnál nedvesebb dél-afrikai időjárást, valamint a Kelet-Afrikát és Dél-Amerika nyugati tengerparti sávját sújtó aszályt – közölte Rupa Kumar Kolli, a genfi székhelyű szervezet világéghajlati szolgálatának vezetője.
A szakember hozzátette: bár a La Nina intenzitása várhatóan csökkeni fog a következő időszakban, hatásai valószínűleg továbbra is érvényesülnek majd.
A jelenlegi La Nina légköri hatásait tekintve az elmúlt száz év körülbelül harmadik legerősebbje, míg a Csendes-óceánt hűtő hatása közepes-erősnek számít – magyarázta  Rupa Kumar Kolli.
A Csendes-óceáni térségben a La Nina- és az  El Nino-jelenség váltakozása jellemző. Utóbbi rendszerint éppen ellentétes hatással van Délkelet-Ázsiára és Ausztráliára: aszályokat okoz.

Mint David Jones, a melbourne-i Ausztrál Meteorológiai Hivatal klímamonitoring és -előrejelző részlegének vezetője korábban hangsúlyozta: a klímaváltozással várhatóan mindkét jelenség hatásai erősödni fognak. Más kutatók szerint nincs olyan erős érv, amellyel igazolható volna, hogy a jelenlegi La Nina intenzívebb, mint az emberi tevékenység nélkül lenne, így valószínűleg természetes jelenségről van szó.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.