Évente 1.500-2.000 ember veszti életét az energiaszegénység miatt

Becslések szerint évente 1.500-2.000 ember veszti életét Magyarországon az energiaszegénység miatt, vagyis mert nem tud a létfenntartásához elegendő energiát vásárolni – ismerteti a Közép-európai Egyetem (CEU) Éghajlatváltozási és Fenntartható Energiapolitikai Központ és a Védegylet Együttműködésben a Környezeti Igazságosság Munkacsoport közös sajtóközleményében.

Az Energiaszegénység Magyarországon című tanulmányról kiadott közlemény szerint önbevallás alapján 1,5 millió embert érint az energiaszegénység. A tanulmány döntően 2007-es adatokra épít.
Az elmúlt években az energiahordozók ára az inflációt meghaladó mértékben emelkedett Magyarországon. A lakosság 80 százaléka jövedelmének több mint 10 százalékát az energiaszámlára költi, ami az általánosan elfogadott nemzetközi standard szerint “energiaszegénységet” jelent. A sajtóközlemény nem tér ki arra, hogy ezt vásárolóerő paritáson számolják-e.
Az energiaszegénység létét támasztja alá az is – írja a sajtóközlemény -, hogy a lakosság 15 százaléka nyilatkozik arról, hogy nem képes lakását megfelelő hőmérsékletre felfűteni.
A sajtóközlemény a legfontosabb ajánlások között az energiahatékonysági beruházások növelését, az ártámogatások csökkentését és célzottabbá tételét, valamint a távfűtésbe történő beruházások szükségességét említi.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.