Kiterjedt áramszünet Chilében

A chilei főváros, Santiago és több nagyváros is áram nélkül maradt vasárnap este, így sötétségbe borult Valparaíso kikötőváros és Concepción is, amelyet súlyosan érintett a legutóbbi pusztító földrengés.

A helyi média és szemtanúk jelentése szerint az áramszünet helyi idő szerint este kilenc óra előtt tíz perccel –  közép-európai idő szerint hajnali egy óra előtt tíz perccel – következett be, s csaknem az ország egész területére kiterjedt, az északi Taital városától a tőle 3500 kilométerre délre fekvő Chiloé szigetéig. A gondok a dél-amerikai ország legnagyobb villamoshálózatában keletkezhettek az első beszámolók szerint.
Chilét február 27-én rázta meg pusztító erejű földmozgás, s azóta több nagyobb utórengést is regisztráltak, legutóbb csütörtökön.

Ugyanakkor a chilei központi áramelosztó-rendszer (Sistema Interconectado Central – SIC) gondjait nem hozták összefüggésbe a természeti csapással az első nyilatkozatok, de a szakemberek nem tudták megmondani egyelőre az áramszünet igazi okát sem. A hatóságok néhány órán belül ígérnek fokozatos javulást, s Santiago egyes kerületeiben már néhol helyreállt az áramszolgáltatás.
Az áramkimaradással gyakorlatilag megbénultak a vonalas és mobil telefonok is, Santiagóban leállt a metró, amelynek állomásai teljesen elnéptelenedtek.
A chilei állami rézbányászati vállalat, a Codelco vezetése bejelentette, hogy bányáiban leállította a kitermelést az áramszünet miatt.

Ajánlott tartalom

Különleges módon használják fel a mesterséges intelligenciát az SZBK kutatói

Egyes sejtek felismerésére és elkülönítésére dolgoztak ki mesterséges intelligenciát (MI) használó megoldást a Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai egy nagy nemzetközi konzorcium részeként. Az eljárás a biológiai alapkutatási kérdések megválaszolása mellett akár egyénre szabott terápiákhoz is alkalmazható - közölte a Magyar Kutatási Hálózathoz (HUN-REN) tartozó intézmény a honlapján.