Ez ám a rezsicsökkentés: bekapcsolták a 43 000 négyzetméteres naperőművet

A logisztika területén dolgozó GEFCO svájci, Courgenay városában található telephely tetőszerkezetére építették meg a 4 és fél focipálya alapterületű fotovoltaikus erőművet.

Az erőmű 23 886 panelből áll. 6,7 MWp teljesítményével a legnagyobb ilyen erőműnek számít Svájcban. Az óriási napelemes felület évente 6,7 GWh villamos energia termelésére képes, ami 1550 háztartás éves fogyasztásának felel meg.

A 2015 végén elkezdett munka során három területi egységre bontva telepítették a naperőművet. Először a telephely 20%-át lefedő napelemeket építették meg, ez a munka 2016. március 30-ra készült el, összesen 1,2 MWp villamos teljesítményt biztosítva. Majd 2016 augusztusára fejezték be a másik két területen egy 3,2 MWp és egy 2,4 MWp teljesítményű panelállomány telepítését.

A termelt energia egy részét közvetlenül, helyben használják fel a GEFCO által szállított és a telephelyen ideiglenesen tárolt elektromos autók töltésére. A fennmaradó részt a helyi BKW energiaszolgáltató hálózatába táplálják be, és a lakosság számára „zöld energiaként” juttatják el. A naperőmű által termelt energia közel felét fedezi Jura kanton 2021-es megújuló energiatermelési vállalásainak.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épül Nagykátán, 1200 darab napelemet telepítenek

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy Nagykátán.