Ezek az idei építőipari szakkiállítás sláger témái

Az alternatív fűtőanyagok közül a pellet, az alternatív energiaforrások közül pedig a napenergiából előállított villanyáram hódít az idei Construma szakkiállításon.

A pellet ceruza vastagságúra préselt fahulladék, illetve más mezőgazdasági termény hulladéka, amelynek a fűtőértéke a fáéval azonos, viszont az ezzel működő kazánok automatizálhatók. Több napra elegendő fűtőanyag helyezhető el a tárolóban, és hamuzni, tisztítani is – típustól függően – csak kéthetente-havonta kell. A vásáron bemutatott komplett pellet rendszerek ára másfél millió forintnál indul. A bemutatott referenciák azt sugallják, hogy megéri a gázt pelletre váltani. A mai 50 forintos kilogrammonkénti pelletből 160 ezer forintnyi kell ahhoz, hogy kiváltsa az éves 500 ezer forintos gázszámlát. A kiállításon bőven láthatók melegvizet készítő napkollektorok, de egyre inkább eltolódik a napenergia hasznosítás a villanyáramot előállító napelemek felé. Ennek oka az, hogy a napelemek hatásfoka már közelít a 20 százalékhoz, és a szerelése is könnyebb, nem kell vizet felvinni a tetőre.

A napból készült villanyáram hátránya, hogy nehezen tárolható, ezért nappal érdemes azt beküldeni a hálózatba, és este, valamint éjszaka pedig onnan vételezni az áramot. Az Accusealed Kft. bemutatott egy olyan vízbontó akkumulátort, amely a napból termelt energiával hidrogént állít elő a vízből, és ebből – szükség esetén – újra villanyáram készíthető. Az árról nem adtak felvilágosítást, mivel csak konkrét megrendelést áraznak be.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.