Ezer láng egy szebb jövőért!

Szombat este több mint 1000 fáklya lángja lobogott Budapest utcáin, és hangos dobszó kísérte az állatvédelemért szervezett felvonulást.

Az Aktion Fair Play szervezésében rendezett tüntetés nemcsak egy tiltakozó akció volt. A felvonulás végén az Állatvédőrség által kidolgozott törvény módosítási javaslat-csomag is átadásra került a Parlament képviselőinek! A tüntetők egy szebb jövőben bizakodva indultak haza. Az állatvédő szervezetek képviselői és a lelkes aktivisták ismét megmutatták, hogy egy időben, egy helyen kiállnak az ügyért, ha kell. A Keleti pályaudvartól indult felvonulás a lezárt körúton át vezetett egészen a Parlamentig. Az égő fáklyákkal hömpölygő tömeg és a pergő dobszó számos járókelőt vonzott, de még a házak ablakaiból is kitekintgettek az érdeklődők. A Kossuth téren pedig három aranytorkú énekes, Gyurki Beatrix, Balázs Olivér, és Schrott Péter is bekapcsolódott, és 1-1 dallal fejezte ki szimpátiáját a felvonulókkal.

Végül a közel 10 000 ember által aláírt, szakértőkkel kidolgozott javaslat-csomag is átadásra került, melyet Kövér László házelnök titkárságának munkatársa vett át. Az anyag 5 pontban kíván változtatni az állatvédelem jelenlegi helyzetén. Az állatvédelem és a felelős állattartás integrálása a nemzeti alaptantervbe biztosítaná a felnövő generáció jobb hozzáállását a négylábúakhoz. A sintértelepeken uralkodó állapotok legtöbb esetben nem csak az Európai Uniós szint alatt vannak, de már önmagukban állatkínzásnak minősülnek. Ennek megoldására az állatvédők egy jogi keret és működési szabályzat létrehozását szorgalmazzák, a gyepmesteri telepek kialakítására és az ottani állattartási körülményekre vonatkozóan. A tenyésztés is sok esetben vezet kutyák kínzásához, vagy akár halálához, elsősorban a nem megfelelő szállítási körülmények miatt. A javaslat szerint sokat segítene, ha a fajtatiszta kiskutyákat kizárólag származási lappal lehetne értékesíteni.
-

Sokan nem tudják, de a zoofília hazánkban igen virágzó üzlet, pedig kimutathatóan a pedofília előszobája. Az állatpornó pedig jelenleg nem büntethető! Ezen mielőbb változtatni kell, nemcsak az állatok érdekében. Az állatvédelmi törvény feketén-fehéren kimondja, hogy aki gerinces állatot úgy bántalmaz, illetve tart, hogy az az állat egészségének károsodásához vagy annak pusztulásához vezet, bűncselekményt követ el. Ennek ellenére a valóságban ritkán lát napvilágot, ha egy négylábú sérül, és ha mégis kiderül, akkor is kérdéses, megkapja-e méltó büntetését a tettes. És ami a legrosszabb, hogy az elkobzott, vagy lefoglalt állat sorsa mindeközben nincs biztosítva. Az állatvédők gyorsított eljárást és megfelelő jogi hátteret szeretnének azért, hogy a sérült állatok mielőbb megfelelő körülmények közé kerülhessenek. A kidolgozott csomag egyébként nyilvános, bárki számára bepillantást enged az Állatvédőrség. A javaslatok immár jó helyre kerültek, az állatszeretők bizakodva várják a következő lépéseket. Ha mégsem történne változás, ők biztosan ott lesznek. „Újra jövünk, és legközelebb még többen leszünk.” – hangzott el az este mottója többször is a Kossuth téren.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.