Ezermilliárdos szennyvízberuházás az országban

Az eddigi döntések alapján mintegy ezermilliárd forint értékű szennyvízberuházás valósulhat meg az Magyarországon az Európai Unió 2013-ig tartó költségvetési időszakában – közölte Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára csütörtökön Apagyon, ahol a környék 8 települését érintő, hatmilliárdos fejlesztésről tartottak sajtótájékoztatót.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség összesen 160 szennyvízberuházás előkészítéséhez adott támogatást, s amennyiben a pályázatok sikeresek lesznek a második fordulóban is, együttesen ezermilliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg a következő három évben – mondta a minisztériumi tisztségviselő.
Tatai Laura, a tárca fejlesztési igazgatóságának főosztályvezetője arról tájékoztatott, hogy a 160 pályázat közül több decemberben már véglegesen megkapta az unió támogatását, s elindulhatott az építkezés. Hozzáfűzte: a közeljövőben újabb egyfordulós pályázati lehetőséget hirdetnek meg.
Kóthay László kiemelte, hogy a környezetvédelmi szempontból igen jelentős beruházások egyben munkahelyeket tartanak meg és teremtenek az érintett településeken, hiszen az infrastrukturális fejlődés elősegíti a befektetések fogadását.

Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 49 települést érint a szennyvíz-beruházási program, 46 milliárd forintos költséggel.
Gazda László, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, a térség MSZP-s országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy Szabolcsban 2015-re minden alapvető infrastruktúra kiépül a településeken, s ebből a szempontból a megye a legfejlettebbek egyike lesz majd.
Demendi László, szintén szocialista képviselő hozzátette: a régióban, Nyíregyháza és Vásárosnamény között 50 milliárdos költségből tovább épül az M3-as autópálya is, amely az európai szintű közúti közlekedési lehetőséget teremti meg a leghalmozottabban hátrányos helyzetű beregi és szatmári tájegységnek.

Seszták Oszkár, a megyei önkormányzat fideszes elnöke arról beszélt, hogy a szennyvíz-beruházásokból a lakosság is kiveszi a részét, társulati tagként ingatlanonként mintegy 120 ezer forintot fizetnek a korszerű vezetékrendszer és a tisztítótelepek kialakításához.
Kiss István, Apagy polgármestere közölte: a kistérség 8 településén 6 milliárd forintos költségből tervezik kiépíteni a szennyvízhálózatot, két új  tisztítóteleppel, valamint egy meglévő korszerűsítésével együtt. A lakosság 90 százaléka, 4.036 ingatlantulajdonos már belépett a közmű társulatba, együttesen 460 millió forinttal segítik a fejlesztést, amelyet az Európai Unió 85 százalék arányban támogat.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.