Ezt tette az ember a Földdel 30 év alatt

Lenyűgöző, és egyben kicsit ijesztő új szolgáltatást indított a Google, amibven a NASA Landsat programjának műholdas felvételein követhetjük végig, hogyan változott a Föld látképe az elmúlt három évtizedben

Az interaktív térkép a Google Mapshez hasonlóan működik, a bolygó tetszőleges pontjára ráközelíthetünk vele. Az újdonság az alsó sávban a lejátszás gomb, ha ezt megnyomjuk, a térkép rövid animációban mutatja be, hogyan változott a műholdak által látott kép 1984 óta. Városok nőnek ki a földből a szemünk előtt, hatalmas erdőségek pusztulnak el, előretör a sivatag, visszahúzódik a jégtakaró a tengereken, tavak tűnnek el nyomtalanul, mesterséges szigetek jelennek meg. A leglátványosabb, legdrasztikusabb változást mutató helyekről a Google egy kis animgif-gyűjteményt is kiadott, ezeken megfigyelhetjük Las Vegas és Dubaj terjeszkedését, az amazóniai őserdő pusztulását, vagy Kanadában a gleccserek visszavonulását észak felé. De ezek csak a leginkább magától értetődő helyszínek, a térképen órákat lehet eltölteni céltalan nézelődéssel. Rögtön kezdheti is itt.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.