Fából fog készülni a jövő felhőkarcolója?

Egy városlakó, körülvéve hatalmas betonépítményekkel azt gondolná, hogy ez valami tréfa. Viszont ez koránt sincs így: Michael Green építész ugyanis kifejlesztett egy olyan fából készült felhőkarcolót, amely még a légszennyezettségen is segítene, írja az inhabitat.com.

A Tall Wood névre hallgató épületterv úgy született meg az építész fejében, hogy csupán belegondolt abba, hogy mennyi energia szükséges a mai felhőkarcolók emeléséhez szükséges nyersanyagok előállításához, melyeket többnyire még importálni is kell. Valószínűleg a kanadai erdőségek elég – szén elnyelésére képes – fát tudnának biztosítani a zöldebb felhőkarcolók létrehozásához, de habár ez a feltételezés nagyon ingatag még. A fából készült torony alap váza acél helyett úgynevezett LVL-ből készült. Felmerülhet a kérdés, hogy nem tűzveszélyes-e ez az újfajta felhőkarcoló. Michael Green szerint éppen az ellenkezője igaz: a LVL gerendák biztonságosabbak is, mint a vasbeton. Azzal magyarázza ezt a jelenséget, hogy amikor tűznek tesszük ki a nagyméretű gerendákat, azokon egy elszenesedett réteg képződik, amely egy védőburkot von a szerkezeti stabilitás szempontjából fontos fa részek köré. Mi több, a mérnök szerint éppen a faelemeket csatlakoztató acél elemek a legtűzveszélyesebbek.

tall wood

A Tall Wood csak egyike azon fából készült felhőkarcolóknak, amelyeket Norvégiában, Ausztriában és Ausztráliában állítanának fel. A toronyterv eredetileg Vancouver városának készült, és ha megvalósításra is kerül, a világ legkörnyezetbarátabb toronyháza lehetne. Sőt 30 emeletével talán még fajtáján belül a legmagasabb is, ami Green szerint további fejlesztésekkel még nőhet is. Mi több, Green kutatásait és tervrajzait nyilvánosságra is hozta. Így a jövő építészei által már esetleg zöldebb városok emelkedhetnek, melyek nemhogy pumpálják a levegőbe a szén-dioxidot, hanem inkább csökkentik annak szintjét.

tall wood

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki olcsón telepítene napelemes rendszert

Az Elmű Hálózati Kft. engedélyezte a lakóknak, hogy néhány napelemtáblát felszereljenek az erkélyükre, de ez még nem jelenti azt, hogy általánosan engedélyezett lennének Magyarországon az erkélynapelemek.