Fehérhomlokú maki érkezett a miskolci állatkertbe

Több mint egy évtized után ismét látható hím fehérhomlokú maki a miskolci állatkertben, az állat Csehországból, az Olomouci Állatkertből érkezett a borsodi megyeszékhelyre.

Az elmúlt években az állatok kifutója előtt álló látogatók kicsit talán tanácstalanul szemlélték azt a két makit, amelyeknek a homloka – nevükkel ellentétben – barna színű. Most azonban már mindenki számára érthető lehet, hogy miért is kapták ezek az állatok ezt a nevet: a hímek arcát övező szőrzet ugyanis valóban fehér színű – tájékoztatta a Miskolci Állatkert és Kultúrpark az MTI-t.
A két nőstény még a kilencvenes évek közepén érkezett Miskolcra, 1998-ban maradtak özvegyen, azóta kettesben élték mindennapjaikat, egészen mostanáig. A nyár folyamán Csehországból, az Olomouci Állatkertből érkezett egy hím, az állat a kötelező karanténidő letelte után most összeköltözhetett új társaival – közölte az állatkert.

A fehérhomlokú makik (Eulemur albifrons) Madagaszkár szigetének északkeleti területén, a trópusi erdőkben őshonosak. Mint Madagaszkár élővilágának többi tagját, őket is leginkább élőhelyük elvesztése, az erdőirtások és az emberi környezet terjeszkedése veszélyeztetik, ezért a fehérhomlokú maki természetvédelmi státuszát is sebezhetőnek minősítik.
A világ állatkertjeiben a nyilvántartások szerint mindössze 150 fehérhomlokú makit tartanak, közülük immár hárommal – Magyarországon egyedül – a miskolci állatkertben találkozhatnak a látogatók. A tizenhárom éves hím gyorsan összeszokott a két nősténnyel, és a Trópusi házban bárki megtekintheti a családot.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.