Mikrobák falták fel a BP-kútból kiömlött, tenger alatti olajfoltot

Egy nemrégiben felfedezett mikrobafaj gyakorlatilag eltüntette azt a BP olajkútjából kifolyt, Manhattan nagyságú, víz alatti olajfoltot, amelynek a Mexikói-öbölben való létezéséről a múlt héten számolt be az amerikai média – jelentették be kedden amerikai kutatók.

A mikrobákat minden jel szerint stimulálta az április óta a tengerbe ömlő olaj, aminek következtében olyan eredményesen bontották le a szénhidrogén molekulákat, hogy a felhő mára gyakorlatilag kimutathatatlanná vált – közölte a Science folyóiratban a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium munkatársainak Terry Hazen professzor által vezette csoportja.
A sötét és hideg, mélyvízi életkörülményekhez alkalmazkodott, úgynevezett proteobaktériumok a vártnál gyorsabban és oly módon bontották le a kőolajat, hogy közben nem ritkították meg jelentősen a víz oxigén-telítettségét, ahogy azt a legtöbb olajfaló baktérium szokta.
A víz oldott oxigéntartalma létfontosságú a halállomány számára.
A baktériumok 5 fokos vízben, a tengerszint alatt mintegy 1100 méter mélyen tenyésznek, ami nagyjából egybeesett a víz alatti olajfelhő elhelyezkedésével.

Ajánlott tartalom

A “mesterséges fotoszintézis” vegyipari hasznosításáról publikáltak cikket

A "mesterséges fotoszintézis" vegyipari hasznosításáról publikáltak cikket a Nature lapcsalád Nature Catalysis című rangos tudományos folyóiratában a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói, Janáky Csaba és munkatársai - közölte honlapján a felsőoktatási intézmény.

Nincs hozzászólás

  1. Namost ezt el is hiszem…