Finnország megszabadulhat a széntől

Finnország lehet az első olyan ország Európában, ami teljesen szénmentessé teszi energiatermelését. Jyri Haekaemies gazdasági miniszter véleménye szerint a cél 2025-ös elérése reális elképzelés.

A finn kormány egy 2008-as törvényben segítette először igazán az megújuló energiák alkalmazását, az ebben rögzítettek szerint a támogatási és adóügyi szabályok nagy előnyt biztosítanak mindenkinek, aki a fosszilis energiahordozók helyett a környezetet kevésbé károsító energiaforrások felé fordul, írja az index.hu. Mivel Finnország éves szénfelhasználásának teljes egészét orosz és lengyel importból fedezi (évente 70 és 300 millió dollár körüli összegből), minden egyes módszer, ami kiváltja a szénalapú termelés egy részét, az hazai munkahelyeket teremt, csökkenti a környezetszennyezést, és a költségvetésnek is segít. Finnország szenes erőműi közül kettőt érdemes kiemelni. Az Inkoo a legnagyobb ilyen erőmű, négy 250 megawattos turbinájával 1000 megawatt névleges teljesítményre képes. Az ezt működtető Fortum Oyj nevű cégnek egy másik szenes hőerőműben is van részesedése, az ország nyugati pardvidékén elhelyezkedő Meri-Poriban. Ez egy 565 megawatt teljesítményű erőmű, ami a fejlesztéseknek köszönhetően a leghatékonyabb és legtisztább szénerőmű a világon.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.