Fokozódó gyakorlati érdeklődés a megújulók iránt

340 szakember a RENEXPO 2010 konferenciáin.

A 2010-es budapesti RENEXPO-t, a régió legnagyobb megújulóenergia kiállítását több mint 3000 látogató tekintette meg, míg a konferencia-sorozaton 340 fő vett részt – mintegy háromnegyedük energiaipari, önkormányzati valamint a pályázatírói szektorokból érkezett, akik közül a legtöbben a megújuló energiára alapozott hidrogéntermelés- és felhasználás eredményei iránt érdeklődtek.

A 2010-es budapesti RENEXPO-t, a régió legnagyobb megújulóenergia kiállítását több mint 3000 látogató tekintette meg, a résztvevők közel fele már előzetesen regisztrált. A szakkiállításon közel 100 magyar és Németországból, Ausztriából, Olaszországból és Romániából érkezett külföldi kiállító mutatta be innovatív termékeit, mintegy  3500 m2-en.

Az idei RENEXPO-ra külön kormányzati delegáció érkezett Romániából és Kenyából, illetve diplomáciai szinten képviseltette magát Németország, Japán, Kanada, Spanyolország és Szerbia.

A kiállítással párhuzamosan megtartott, a megújuló energiaforrások hasznosításának gyakorlati és elméleti módozatait bemutató konferencia-sorozaton összesen 340 regisztrált fő vett részt.

„Az idei esztendőben jelentősen nőtt az energiaipari, kivitelezői, valamint a kormányzati és önkormányzati hallgatók száma, amely arra utal, hogy a piaci szereplők egyre nagyobb hányada a konkrét gyakorlati telepítési és fejlesztési irányokat szeretné megismerni” – nyilatkozta Lutring Tünde, a szervező REECO Kft. projektmenedzsere.

A konferenciák iránt fokozódó szakmai érdeklődés összefüggésben van az új kormányzatnak a korábbitól eltérő szakpolitikai megközelítésével. Mint emlékezetes, a RENEXPO szakmai megnyitóján Olajos Péter volt EP képviselő, megújulóenergia-szakpolitikus kifejtette, hogy az új kormány teljesen új, a szereplők bevonásán alapuló megközelítést kíván megvalósítani.
Jelentős nemzetközi érdeklődés kísérte a “Megújuló energia alapú térségfejlesztés itthon és külföldön” című konferenciát. Előadásában Dr. Nagy József c. egyetemi docens bemutatta azt a MAVIRKA típusú, önálló mérlegköri elszámolást megvalósító BÜKK-MAK modellt, amely a vidékfejlesztés és a helyi energiatermelés egyik első megvalósított példája lesz a tervek szerint. A projekt egyszerre kínál választ az energiafüggetlenség, a vidékfejlesztés és a foglalkoztatás feszítő kérdéseire.
A kis- és háztartási erőművek által termelt zöldenergia nagy hálózatra való feltáplálásának szabályozásában közzétett eredmények adták az „Energiaellátás – innovációs megoldások – hazai és nemzetközi tapasztalatok” című konferencia témáját. A megújulók feltáplálása a magyarországi energiahálózat egyik fő fejlesztési kihívása, egyúttal alapfeltétele a helyben megtermelt energia-többlet hasznosításának és a megújulóenergia-beruházások megtérülésének.

A 7 rendezvény közül az egyik  leginkább keresett konferenciának a „Hidrogén és tüzelőanyag-cella technológiák” bizonyult, amelyen öt országból 76 fő vett részt. A RENEXPO konferenciája átfogó körképet adott a hidrogén – mint a megoldatlan energia-tárolás egyik lehetősége –  környezetbarát előállításának, szállításának és felhasználásának K+F és a gyakorlatba már átültetett eredményeiről, beleértve a közösségi energiatermelést, a közlekedést és a mobiltávközlést.

„Véleményem szerint a decentralizált energiatermelés és a hidrogéncellás energiatárolás  Magyarország egyik kitörési pontja. A témát kormányzati nagyprojektként kellene kezelni. Ennek egyik első megvalósítoható példája lehet a már részleteiben kidolgozott és előkészített BÜKK-MAK projekt, amely egyszerre kínál választ az energiafüggetlenség, a vidékfejlesztés és a foglalkoztatás feszítő kérdéseire” – nyilatkozta Varga István, a REECO vezetője.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.