Föld napja 2010: zöldprogramok országszerte

Faültetéssel, tavaszi nagytakarítással, túrákkal és számtalan más “zöld programmal” ünneplik ma országszerte a Föld napját, melyet idén huszadik alkalommal rendeznek meg Magyarországon.

A fővárosban egésznapos rendezvény lesz a Gödör klubban, a Geofizikai Intézet pedig diáknapot tart. A legkisebbek dolgos világnapra készülnek: a Pető Intézet óvodásainak részvételével délelőtt megtisztítják a Kútvölgyi Kórház-Pető Intézet melletti füves területet.
A Föld napja mozgalmat Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató indította el 1970-ben. Az április 22-i világnapot ma szinte az egész Földön ünneplik, az idei lesz a jubileumi negyvenedik.

Számos esemény immár hagyományosan kapcsolódik ehhez a naphoz: a washingtoni Worldwatch Institute 1990 óta minden évben erre a napra adja ki éves jelentését a világ környezeti állapotáról A világ helyzete címmel. A Critical Mass kerékpáros mozgalom szervezői is gyakran erre a napra – vagy a legközelebbi hétvégére – teszik a felvonulás időpontját. Budapesten idén április 24-én, szombaton tartják a bringás demonstrációt.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.