Forradalmian új akkumulátort mutattak be

Az amerikai University of Illinois kutatói olyan, forradalmian új technológiával álltak elő, ami teljesen átalakíthatja a ma használt elemeket és akkumulátorokat.

A hagyományos lítium-ion megoldásra építő elemekhez képest kétezerszeres teljesítménynövekedést és harmincszoros méretcsökkenést ígér az új technológia. Az amerikaiak újgenerációs akkujai ráadásul újratölthetők, a töltési folyamat pedig a mérések szerint ezerszer gyorsabb, mint a mai újratölthető elemeknél, írja az index.hu. Összességében az új elem minden kütyügyártó legmerészebb álmait váltja valóra: nagyon kicsi és könnyű, nagy energiát képes leadni, sokáig bírja, és másodpercek alatt újratöltődik, ami egy mobiltelefon, tablet vagy notebook esetében a sokszorosára emeli a felhasználói élményt, nem beszélve például az elektromos meghajtású járművekről.

A hagyományos li-ion elemek úgy működnek, hogy egy grafitból készült anód, és egy lítium-sóból készült katód közti kémiai reakció tárolja, majd adja le az elektromos energiát. A két sík lapot az új technológia háromdimenziós, porózus felületű anódra és katódra cseréli, amelyek üvegalapon nikkelt, illetve magnézium-dioxidot tartalmaznak. Ezáltal a sokszorosára nő az anód és katód felülete, ami több kémiai reakcióval, vagyis nagyobb energiasűrűséggel, és gyorsabb energialeadással és felvétellel jár. Ez megoldja az akkumulátorok eddigi nagy technikai problémáját is, mivel azok vagy nagy energiát voltak képesek leadni rövid ideig, vagy aránylag kisebbet hosszú távon. Hogy az új technológiával készülő elemek gyártása mennyire bonyolult és drága, arról egyelőre nem adtak ki információt a feltalálók.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.

Nincs hozzászólás

  1. Olcsó,stabil,forradalmi?
    Elrejteni,ellehetetleníteni,elbagatelizálni.